Uherskohradišťská nemocnice pořádala seminář o psychice žen, byl o něj velký zájem

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Velký zájem veřejnosti vzbudil seminář „Žena ve všech životních etapách, který uspořádala Uherskohradišťská nemocnice. Do prostor kavárny Café 21 na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti dorazilo sedm desítek žen všech věkových kategorií, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Oblíbená psycholožka Marta Beníčková hovořila zejména o psychice ženy a o změnách v průběhu jejího životního cyklu. Seminář byl součástí celoročního projektu Uherskohradišťské nemocnice Rok ženy.

„Ženy, na rozdíl od mužů, jsou díky svému biologickému procesu cyklické, jejich schopnosti se v průběhu měsíce pravidelně mění a střídají. Dochází tak k pravidelnému střídání cyklu duševních, fyzických a emočních proměn, které ovlivňují ženské uvažování, prožívání a chování. Hovořili jsme také o změnách v psychice ženy v době menstruace, ovulace a klimakteria. A také o výhodách a nevýhodách různých věkových období žen, od našich sladkých dvaceti let až do období krásného zralého podzimu. A především o tom, že sebeláska je zdravá, je spojena s pocity pokory, vděčnosti a obyčejné přátelskosti vůči sobě a druhým,“ vysvětlila Marta Beníčková, klinický psycholog Uherskohradišťské nemocnice.

S průběhem semináře a s jeho programovou náplní byly spokojeny i posluchačky. „Na přednášku jsem vytáhla i maminku a myslím si, že to bylo přínosné pro nás obě. Každá etapa našeho života má to svoje. Zajímavé bylo téma menstruace, které je stigmatizované i traumatizující pro ženy vlastně od prvopočátku,“ popsala Denisa Zima, jedna z účastnic akce.

Cílem semináře bylo podle Marty Beníčkové pokusit se probudit v každé z příchozích žen všímavost k sobě samé tak, aby si samy dokázaly odpovědět na otázku, jaké jsou plusy a mínusy jednotlivých období ženského života. „Být ženou je krásné, i když někdy náročné. Různá životní období s sebou přinášejí různé výhody, ale i nevýhody. Je dobré si uvědomit, co je úžasného a dobrého na tom, když je vám dvacet, třicet nebo padesát. Ale to nejdůležitější je poznání, že být ženou je skvělé,“ doplnila psycholožka Marta Beníčková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x