Ve zlínské zoo oslaví Halloween

ZLÍN - Pokud máte chuť oslavit svátek Halloween, můžete ve dnech 2. a 3. listopadu zavítat do zlínské zoo. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Na návštěvníky budou čekat čarodějnice, kostlivci, nápaditě vyzdobený areál, ale také dlabání dýní, dětská halloweenská komentovaná prohlídka, strašidelná procházka a odměna za halloweenský kostým. „Navíc v sobotu 2. listopadu prodlužujeme otevírací dobu do 20.00 hodin, pokladny hlavního a sezonního vstupu budou otevřeny do 18.00 hodin,“ konstatovala Bujáčková.

Areál zoo od hlavního vstupu po pavilon žiraf zpestří „duchařská“ výzdoba. Tým zahradníků připraví vskutku originální aranžmá, ve kterých samozřejmě nebudou chybět čarodějnice, duchové, obrovské pavučiny, netopýři, dýně a další motivy.

„K Halloweenu neodmyslitelně patří světýlka a lampiony, určitě proto vezměte lampiony s sebou. Pro všechny případy však u hlavního a sezonního vstupu nabídneme v sobotu 2. listopadu od 14.00 hodin k zakoupení celou lampionovou soupravu, tzn. lampion s motivem Halloweenu, držátko se žárovkou a baterkami,“ doplnila Bujáčková.

Halloweenské dýně udělají v neděli 3. listopadu radost také zvířatům. Do výběhů surikat, hyen, slonů, lvů, medvědů nebo papoušků nestor kea umístí ošetřovatelé v určitý čas vydlabané nebo plné dýně. O jedinečné zážitky tak rozhodně nebude nouze.

Rodiče s dětmi určitě ocení také komentovanou prohlídku s čarodějnicemi, start je vždy u tropické haly Yucatan.

„Od restaurace Neapolitáno po pavilon žiraf bude na malé odvážlivce čekat 12 různých stanovišť, na kterých vyzkoušíme jejich odvahu a také ukážeme, že strach má někdy velké oči. Cestu účastníkům usnadní světelné směrové šipky, všechna stanoviště budou označena. Tuto prohlídku však nedoporučujeme pro menší děti,“ dodala Bujáčková.

Každý návštěvník, který v sobotu 2. a v neděli 3. listopadu přijde do zoo v halloweenském kostýmu (nestačí jen mít drobnou rekvizitu typu klobouk, upíří zuby, plášť, namalování atd.), získá hezký dárek. U hlavního vstupu jej vydá paní pokladní v zooshopu, u sezonního pak paní pokladní při zakoupení vstupenky.

Svátek Halloween má kořeny ve Skotsku a Irsku, v prastaré tradici dávných Keltů pocházející přibližně z 5. století. Vždy poslední den v říjnu se Keltové loučili s létem a slavili příchod nového roku. Noc mezi 31. říjnem a 1. listopadem nesla název Samhain podle keltského boha Samhaina (podle víry Keltů pán mrtvých). Právě tuto noc byl podle jejich víry předěl mezi světem živých a mrtvých nejmenší ze všech dní v roce. Všude hořely obrovské ohně, lidé si na sebe navlékali masky a převleky, aby se tak chránili proti zlým duchům. Věřili, že duchové zemřelých mohou tuto noc buď pomáhat přátelům nebo škodit nepřátelům. Ohně měly duším zemřelých svítit na cestu do světa živých. Keltové pojímali Halloween zvesela, netruchlili. Smrt vnímali jako běžnou, přirozenou součást života. Do Ameriky se Halloween dostal až v roce 1840 díky novým přistěhovalcům ze Skotska a Irska.

Halloweenský víkendový program:

Sobota 2.11.

  • 12.30 – 15.00 dlabání dýní na nádvoří zámku
  • 14.00 – 18.00 prodej lampionů u hlavního a sezónního vstupu
  • 15.00, 15.15, 15.30 dětská halloweenská prohlídka s čarodějnicemi
  • 17.30 – 19.30 strašidelná Zoo Zlín aneb bojí se i dospělí

Neděle 3.11.

  • 13.00, 13.15, 13.30 dětská halloweenská prohlídka s čarodějnicemi

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x