Poskytovatelé sociálních služeb se sešli na krajském úřadu

ZLÍN – Aktuální otázky z oblasti poskytování sociálních služeb projednali zástupci poskytovatelů při jednání, na které je pozvala radní Zlínského kraje Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor. Ta o schůzce informovala server Zlin.cz.

„Pozvali jsme všechny organizace poskytující sociální služby, ať už je jejich zřizovatelem kraj, města, obce nebo neziskový sektor. Tato setkání se konají zpravidla jedenkrát za rok a vždy při nich informujeme o případných novinkách a vůbec o procesu řízení sociálních služeb ve Zlínském kraji,“ sdělila radní Michaela Blahová a dodala: „Dnes je jedním z důležitých témat například zefektivnění pečovatelské služby, protože někdy se nám jeví jak ze strany uživatelů, tak i ze strany poskytovatelů nutnost srozumitelného vysvětlení rozsahu činnosti, aby bylo pro veřejnost jasné, co vlastně spadá do kategorie sociálních služeb a co naopak může být zajištěno jiným způsobem. Rovněž společně řešíme, jak efektivně nastavit síť sociálních služeb, abychom elektivně pomáhali přesně v tom, co lidé v konkrétních lokalitách nejvíc potřebují.“

V oblasti sociálních služeb je podle radní Michaely Blahové nutné stále hledat cesty ke zjednodušení procesů – například v předkládání rozvojových záměrů, ať už se jedná o kapacitní rozšíření stávajících sociálních služeb nebo o vznik služeb nových, které jsou v souladu s prioritami Zlínského kraje v sociální oblasti.

Účastníci setkání se také dozvěděli novinky z legislativní oblasti související s novelou zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, o tvorbě Akčního plánu sociálních služeb pro rok 2021 i o tom, jak je zajištěno financování resortu pro rok 2020.

Kromě těchto komplexních velkých setkání se všemi poskytovateli v kraji, jaké dnes proběhlo v prostorách zlínského Technologického inovačního centra, bývají Zlínským krajem organizována další dílčí tematická jednání zaměřená vždy na určité druhy sociálních služeb.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x