30. výročí sametové revoluce oslaví Zlín desítkami akcí

ZLÍN – Výstavy fotografií, besedy s pamětníky, koncerty, projekce filmů i premiéra divadelní inscenace. O tom, jak si Zlín připomene důležité výročí, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínského primátora Tomáš Melzer.

Na několika místech krajského města se od 30. října do 21. listopadu uskuteční řada akcí připomínající převratové události roku 1989. K oslavám se děkovnými bohoslužbami připojí i zlínské kostely a studenti průvodem.

Jedním z nejdůležitějších momentů oslav 30. výročí pádu komunismu bude odhalení lavičky Václava Havla na Gahurově prospektu. Ta se stane dalším trvalým odpočinkovým místem pro setkávání a dialog v duchu idejí Václava Havla.

V neděli 17. listopadu, v Den boje za svobodu a demokracii se před radnicí u Pomníku obětem totality uskuteční slavnostní pietní akt. Na přípravě oslav 30. výročí sametové revoluce se podílí několik zlínských organizací a statutární město Zlín. K účasti je zvána široká veřejnost.

Beseda s názvem Cesta ke svobodě se uskutečnila ve středu 30. října v prostorách Dílen Městského divadla Zlín. Diskutovat a vzpomínat tam přišli Stanislav Devátý, Jan Dobrovský, Otmar Oliva a Pavel Záleský.

V úterý 12. listopadu pořádá opět Paměť národa Střední Morava besedu s dokumentaristou Adamem Drdou. Ten představí veřejnosti několik lidí, jejichž životní příběh ovlivnila sametová revoluce. Akce se uskuteční v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních svazích od 18 hodin.

Na stejném místě bude také od 14. listopadu probíhat výstava Nezapomeňme, která se vztahuje k listopadu 1989. Kolegium Paměti národa zve veřejnost na diskusní setkání na téma Sametová revoluce a její odkaz pro současnost. Kam jsme se za 30 posunuli a jakou povahu má současná demokracie? O tom mohou lidé diskutovat s těmi, kdo se změny režimu tenkrát aktivně účastnili.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x