Ve Zlíně začal fungovat speciální koš na nedopalky

ZLÍN – Speciální anketní koš na nedopalky začal fungovat ve Zlíně v prostoru u zastávky náměstí Míru nedaleko tržiště Pod Kaštany. Zařízení má motivovat k zodpovědnějšímu nakládání s podceňovaným a často toxickým odpadem, řekl serveru Zlin.cz mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Anketní koš vzešel z návrhu z projektu Tvoříme Zlín, kde navrhují projekty lidé. „Z obyčejného típnutí cigarety se může stát hra ve formě veřejné ankety. Průhledné nádoby s anketní otázkou by měly kuřáky motivovat k uvědomělému odhazování nedopalků,“ představoval loni svůj návrh jeho autor Filip Kučera.

Současná anketní otázka naznačuje, jaké náklady má město s údržbou veřejných ploch od pohozeného smetí a za co by se mohly tyto peníze vynaložit účelněji. Anketní otázka na koši totžž zní: Zametání komunikací a chodníků stojí ročně 7 100 000 korun. Co byste za takové peníze pořídili raději? Opravu pěti kilometrů chodníků, nebo sedm nových dětských hřišť?

Podle Melzera jsou cigaretové nedopalky jedním z nejčetnějších druhů odpadu na světě.  „Podle experimentu britských vědců odhozené nedopalky výrazně zhoršují klíčení a růst rostlin. Nedopalky také kontaminují vodu. Podle jiného experimentu v nádobě s deseti litry vody a deseti nedopalky uhyne více než polovina ryb,“ uvedl Melzer.

Ročně podle něj skončí v přírodě a potažmo v řekách a mořích několik miliard nedopalků. „Ty nejsou navzdory zažité představě snadno rozložitelné, protože obsahují také plast a acetátová vlákna a mohou se rozkládat až deset let. Málo kdo si uvědomuje, že nedopalky jen tak nezmizí a že páchají značnou škodu na životním prostředí. V Německu se dokonce debatuje nad návrhem cigaretové nedopalky zálohovat kvůli jejich značnému negativnímu vlivu na životní prostředí,“ zdůraznil melzer.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x