Zlínské muzeum se chystá na kulaté listopadové výročí

ZLÍN - Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně nezůstává stranou oslav 30. výročí listopadových událostí roku 1989. Co všechno má pro veřejnost připraveno, o tom server Zlin.cz informovala pracovnice muzea Silvie Lečíková.

Ze svého archívu poskytlo fotografie a dokumenty pro projekt lavičky Václava Havla, která bude slavnostně odhalena na Gahurově prospektu 14. 11, a pro výstavu, která bude prezentována ve vestibulu Městského divadla Zlín.

Podobně podpořilo připravovanou publikaci Samet v divadle zlínského publicisty Jakuba Malovaného, která bude oficiálně představena 16. listopadu. Muzeum počítá s tím, že kniha bude následně zastoupena i v nabídce muzejních publikací na webu muzea i na recepci 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.

Přímo 17. listopadu bude zpřístupněna na 14. budově v prostorách krátkodobých výstav panelová výstava Zlín – Gottwaldov – Zlín. Muzeum s ní připomíná skutečnost, že před 30 lety se ke svému původnímu jménu vrátilo i naše město, a to řadou fotografií, které ilustrují proměny známých zlínských míst i místa dnes už neexistující.

V Muzeu luhačovického Zálesí bude po celou neděli 17. listopadu promítat dosud nezveřejněné a neredigované nahrávky z průběhu sametové revoluce v Luhačovicích v listopadu a prosinci 1989.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně podtrhne význam tohoto dne ještě dalšími dvěma způsoby. Tím prvním bude fakt, že po celý den nabídne návštěvníkům vstup do výstav a expozic muzea zdarma.
Tím druhým a možná ještě atraktivnějším bude vystavení snad nejunikátnějšího předmětu ze sbírek muzea – tři tisíce let staré keramické plastiky z mladší doby bronzové, kterou veřejnost zná pod označením Kvítkovický Venouš. Nález nesmírné historické hodnoty znázorňující muže s bronzovým korálkem na hrudi byl objeven při záchranném archeologickém výzkumu v roce 2018, ale veřejnosti bude od nálezu představen vůbec poprvé. Soška bude k vidění právě ve výstavě Zlín – Gottwaldov – Zlín v 1. NP budovy 14.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x