S úklidem v ulicích Zlína pomůže samohybný vysavač

ZLÍN - Úklid po akcích konaných na náměstí, očista zastávek a dalších frekventovaných míst či pomoc při blokovém čištění. To jsou typické příklady činností, při nichž se v ulicích města ještě během listopadu objeví akumulátorový samohybný vysavač, který si pořizují Technické služby Zlín, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Přístroj má tichý provoz a nulové emise. Cena nového vysavače, který byl již objednán, činí 385 000 korun. Částka je ale vyvážena provozními vlastnostmi a šíří možných využití. „Efektivnější bude například úklid zastávek městské hromadné dopravy, který dosud probíhal v podstatě ručně. Totéž pak platí pro očistu po sportovních či kulturních akcích,“ řekl zlínský radní Michal Čížek, v jehož gesci jsou Technické služby Zlín i doprava, s tím, že podle údajů výrobce vydrží stroj na jedno nabití pracovat 8 až 16 hodin, což je pro dané účely zcela dostačující.

Stroj bude nasazován také během blokového čištění, které se každý rok od dubna do října realizuje po celém území města. Primárně se sice tato činnost provádí mechanizací, i zde ale často dochází na ruční dočištění. „Problém způsobují řidiči, kteří navzdory upozorněním a pod hrozbou pokuty nerespektují v dané lokalitě zákaz parkování. Po vozidly pak zůstávají nečistoty, které jsou následně rozfoukány i na očištěné plochy. Právě komunální vysavač by v tomto případě mohl velmi pomoci,“ uvedl Jakub Černoch, ředitel Technických služeb Zlín.

Samohybný vysavač Glutton 2411 má elektrický pohon vpřed i vzad. Rychlost si reguluje obsluha pomocí madla. Chod je velmi tichý, což je dáno jak utlumením, tak i typem pohodu. Vysavač má několik nástavců, nádrž na nečistoty s objemem 240 litrů a díky své konstrukci zvládá i přejezdy přes obrubníky a podobně.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x