Kraj uspořádal seminář na téma Péče o seniory s demencí

ZLÍN – Seminář věnovaný péči o seniory s diagnózou demence se včera uskutečnil v sídle Zlínského kraje pod záštitou radní Michaely Blahové. Server Zlin.cz o akci informovala Helena Mráčková ze zlínského hejtmanství.

Akci postupně ve všech krajích organizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, kdy zájemcům z řad poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb přednáší Eva Procházková, certifikovaná lektorka takzvaného psychobiografického modelu péče´ s mezinárodní akreditací.

Přítomné přivítala radní Michaela Blahová: „Ti, kdo pracují v sociální péči, většinou jaksi intuitivně ví, že podstata kvalitní péče musí vycházet z individuálního přístupu k člověku a základem jakékoliv péče je naladit se na konkrétního člověka a jeho potřeby. Velmi proto vítám možnost předat prostřednictvím této přednášky poskytovatelům sociálních služeb odborné poznatky k této specifické problematice,“ sdělila v úvodu Michaela Blahová.

Pozvání pořadatelů přijalo asi 50 účastníků – např. zdravotní sestry z oddělení LDN, pracovníci sociálních služeb různých poskytovatelů a další zájemci o dané téma.

„Přednáška je zaměřena na to, abychom polidštili péči o naše seniory – a právě o ty, kteří trpí diagnózou demence. Zatímco farmakologickou péči zvládáme, nezvládáme lidské přístupy, proto musíme pracovat s konceptem, který vychází z nutnosti opřít se o životní příběh seniora, protože když ho neznáme, pečujeme pouze o tělo. Jde nám hlavně o to, aby se klient změnil v člověka a aby v něm pečující viděli především osobnost. Tam se potom projevuje rovina důstojnosti péče a respektu k osobnosti konkrétního pacienta,“ řekla Eva Procházková. Současně však zdůraznila, že aby byla péče „ok“ a aby se klient cítil „ok“, musí být „ok“ hlavně pečující. Proto je nutné celospolečensky hledat způsoby, jak podpořit právě pečující.

Jako velmi vyspělý model péče o seniory s demencí se doktorce Procházkové jeví koncept uplatňovaný v Rakousku, kde funguje na velmi vysoké úrovni a je zde preferována integrace těchto lidí do okolního prostředí, namísto jejich izolace.

Téma seniorů a různých typů stařeckých demencí je podle Evy Procházkové problém, který se zdaleka netýká jen seniorů, ale je věcí naprosto všech a je nezbytné podporovat mladou generaci, aby se už od dětství učila chápat zákonitosti lidského života.

„Společnost nutně musí vytvářet systém péče o seniory, protože v roce 2050 bude v Evropě asi 16 200 000 lidí s demencí,“ uvedla ve své přednášce doktorka Procházková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x