Do Zlína přijede světoznámá scénáristka Aronsonová

ZLÍN - Na Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně, konkrétně na Fakultu multimediálních komunikací zavítá v příštím týdnu jedna z nejvýraznějších osobností světové scenáristiky, Linda Aronsonová. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí univerzity Jan Malý.

Jedná se o guru scenáristů a dramaturgů, autorku scenáristických knih, z nichž čerpají filmoví profesionálové i akademici na celém světě. Doménou Aronsonové jsou nelineární příběhy ve filmech, televizi, počítačových hrách i virtuální realitě, které tvoří nejen jako scenáristka, ale také jako dramaturgyně či supervizorka i mentorka.

„Mezi jí prosazované postupy patří retrospektivní vyprávění, přináší klasifikaci vyprávěcích vzorců příběhů, které skoky v čase využívají, jako např. dvojité vyprávění, více protagonistů, navazující příběhy a další. Podobné postupy jsou charakteristické například pro filmy Pulp Fiction, Počátek, Pokání nebo 21 gramů. Její práci oceňují scénáristé, producenti a režiséři po celém světě, neboť nabourává ortodoxní hollywoodský přístup,“ uvedl Malý.

Linda Aronsonová přednáší na filmových školách po celém světě a je také autorkou scenáristické bible Scénář pro 21. století.

Na UTB ve Zlíně bude scénáristka od 2. do 7. listopadu. Ve dnech 4. a 5. listopadu vždy od 9.30 do 11.00 a od 11.30 do 13.00 bude mít přednášky exkluzivně pro studenty audiovize. „Vzhledem k tomu, že jde o opravdu výjimečnou osobnost, jejíž návštěva je událostí i v evropském kontextu, nabízíme Vám možnost se s ní setkat. Ideálně ve zmíněných dnech, vždy na závěr lekce ve 13 hodin s tím, že je samozřejmě možné pořídit obrazové záznamy už z přednášek. Budeme se ale snažit zprostředkovat setkání či rozhovor i kdykoliv jindy během jejího pobytu v ČR,“ vzkázal veřejnosti Malý.

Univerzita také pro paní Aronsonovou zajistila mimořádnou prohlídku arcibiskupského zámku v Kroměříži, kde se kromě jiného natáčel Amadeus, takže je možné pořídit obrazové záznamy i z této prohlídky, která proběhne 4. listopadu od 15 hodin, případně z návštěvy zlínských filmových ateliérů o den později.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x