Zlín film festival získal v Tokiu ocenění za přínos kinematografii pro děti a mládež

ZLÍN – V pátek 1. listopadu převzala umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová speciální ocenění v japonském Tokiu na KINEKO International Children´s Film Festival. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Cenu KINEKO HONORARY AWARD udělují organizátoři zdejšího festivalu organizacím nebo osobám, které výrazně přispívají k rozvoji kinematografie pro děti a mládež. Letos tuto cenu získal právě zlínský filmový festival.

Předání ceny se uskutečnilo v rámci slavnostního zahájení festivalu. Markéta Pášmová zde převzala ocenění z rukou Nobuto Hosaky, starosty městské částí Tokia (Setagaya) a ředitele festivalu KINEKO Mitsuo Tahiry. „Pro Zlín Film Festival je velká čest získat cenu v zemi, kterou zkrátka musíme obdivovat za neutuchající energii, nadšení, píli, srdečnost a pohostinnost,“ uvedla Markéta Pášmová a dodala: „S KINEKO film festivalem nás pojí dlouholeté přátelství, protože ředitel festivalu Mitsuo Tahira do Zlína každoročně přiváží své důležité sponzory, partnery a spolupracovníky. Je proto pro nás velkou ctí být inspirací pro tak úžasný národ, jakým Japonci jsou.“

Festivalu se zúčastnila řada hostů a partnerů festivalu, mimo jiné i Eva Takamine, ředitelka Českého centra v Tokiu, které se již několik let aktivně podílí na propagaci české kultury také v rámci festivalu KINEKO v Tokiu.

Zlín Film Festival je nejstarší, největší a nejvýznamnější filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Jedná se o mezinárodní událost s vynikajícím renomé. Festivalové projekce se uskutečňují nejen ve Zlíně, ale také v řadě dalších měst České republiky. Každoročně festival uvádí téměř 300 snímků z více než 50 zemí světa. Od roku 2010 přesahuje návštěvnost festivalu 100 000 dětí i dospělých. V roce 2020 se uskuteční v termínu od 29. května do 6. června ve Zlíně a dalších městech České republiky.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x