Policisté si posvítili na myslivce

ZLÍNSKÝ KRAJ - Policisté provedli ve Zlínském kraji kontrolu mysliveckých honů. Myslivci o namátkové kontrole neměli ponětí, serveru Zlin.cz to uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policisté se vydali do obcí Velehrad a Míkovice na Uherskohradišťsku, Tečovic, Žlutavy, Lhoty a Karlovic na Zlínsku, Velké Lhoty na Vsetínsku a do Lutopecen a Bezměrova na Kroměřížsku.

„Kontrolu účastníků mysliveckých honů provádíme každoročně ve stejném období, od začátku listopadu do poloviny měsíce ledna, ovšem poslední hony se většinou konají už koncem roku. Policisté mají k dispozici přehled všech honů ve svém teritoriu. Na kontrolu účastníků vytipovaných honů v celém Zlínském kraji vyrážejí každý víkend, myslivce o kontrole předem neinformují,“ poznamenala Kozumplíková.

Před začátkem honu se myslivci podrobí zkoušce na přítomnost alkoholu. Pokud by u některého z účastníků honu byla dechová zkouška pozitivní, policisté mu nepovolí účastnit se honu, zadrží mu zbraň a doklady ke zbrani. Přestupek vyřeší buď na místě v příkazním řízení, nebo ho postoupí k vyřešení přestupkové komisi příslušného úřadu s rozšířenou působností. „V posledních letech jsou ale myslivci v celém Zlínském kraji vzorní a pod vlivem alkoholu jsme přistihli pouze dva lovce, a to v roce 2015 a rok poté. Oba nadýchali pouze zbytkový alkohol, kolem 0,3 promile. V případě opakování přestupku, a to nejen na úseku zbraní a střeliva, může držitel přijít o zbrojní průkaz z důvodu ztráty spolehlivosti,“ doplnila Kozumplíková.

Policisté kromě alkoholu kontrolují zbraně, průkazy zbraní a platnost zbrojních průkazů. Pokud najdou nesrovnalosti, ať už v průkazu ke zbrani nebo ve zbrojním průkazu, pozvou jeho držitele na příslušné oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál a nedostatek odstraní.

Během poslední kontroly policisté prověřili 313 myslivců na devíti honech ve Zlínském kraji. Policisté nenarazili na závady v průkazech a žádný z myslivců nebyl pod vlivem alkoholu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x