Zlínská radnice testuje nádoby s lisem a připravuje chytré koše

ZLÍN - Pojmou až šestkrát více odpadu a když jsou plné, dokáží přivolat svozové vozidlo. To slibují chytré koše, které jsou vybaveny automatickým lisem. Jeden takový Technické služby Zlín zakoupily a od září testují v parku Komenského, poblíž budovy bývalé krajské knihovny, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

První listopadové úterý byly instalovány další tři obdobná zařízení, která si městská společnost pronajala na tři měsíce.

Nové koše jsou již v provozu u supermarketu Albert na Jižních Svazích, na náměstí Mírů před McDonald´s a na zastávce MHD na Dlouhé ulici – tedy tam, kde velmi často dochází k rychlému přeplněné odpadových nádob. „Všechny tři chytré koše máme pronajaty za symbolické nájemné jednu korunu měsíčně. Teď máme před sebou tři měsíce zkušebního provozu, při němž budeme sledovat jak spolehlivost a funkčnost, tak i případný efekt na snížení frekvence svozů a úsporu nákladů,“ uvedl městský radní Pavel Simkovič.

Koše Hestego SmartB má jsou funkčně velmi podobné tomu, který již slouží u bývalé krajské knihovny. Mají zabudován automaticky pracující lis. Ten je poháněn z akumulátoru, který je dobíjen fotovoltaickým článkem. Zařízení umí přenášet stav své naplněnosti on-line, zároveň o množství odpadu informují diody. „První poznatky, které máme z instalace v parku Komenského, potvrzují předpoklad, že koš není potřeba tak často vyvážet. Zároveň ale nedojde k jeho přeplnění, sám včas upozorní dispečink,“ řekl radní Jiří Jaroš s tím, že o dalším postupu se rozhodne až po vyhodnocení zkušebního provozu nově instalovaných zařízení.

Technické služby Zlín provozují bezmála 1 100 košů, které jsou umístěny na zastávkách, v parcích, na náměstích, podél frekventovaných chodníků či u hřišť. Vzhledem k tomu, že každý z nich je vyvážen minimálně dvakrát či třikrát týdně – a některé dokonce i několikrát denně – jde o nákladnou činnost a v ekonomické realitě nelze zabránit tomu, aby některé koše nebyly přeplněny. Plošná instalace košů s lisem nepřipadá vzhledem k vysoké ceně v úvahu, mohly by ale pomoci řešit problémy na těch nejfrekventovanějších místech, především v centru města.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x