Defibrilátory na univerzitě můžou zachránit lidský život

ZLÍN – Náhlá srdeční zástava může bez rychlého zásahu – resuscitace ohrozit člověka na životě. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) proto pořídila čtyři kusy srdečních defibrilátorů, díky nimž bude možné poskytnout postiženému neodkladnou první pomoc, oznámil serveru Zlin.cz mluvčí univerzity Jan Malý.

Nové přístroje jsou umístěny na recepcích budov Fakulty managementu a ekonomiky, Fakulty aplikované informatiky, Laboratorního centra Fakulty technologické a Fakulty humanitních studií. K dispozici jsou v případě potřeby samozřejmě i pro veřejnost.

Automatizovaný externí defibrilátor je mikroprocesorem řízený přístroj, který mohou obsluhovat i nevyškolení zachránci. Po zapnutí přístroje se zachránce okamžitě řídí hlasovou a obrazovou nápovědou. Při poruše srdečního rytmu dodá přístroj postiženému kontrolovaný elektrický výboj (defibrilaci), který může obnovit normální srdeční rytmus. Pokud je defibrilace provedena 3-5 minut od kolapsu, zvyšuje se pravděpodobnost obnovení srdečního oběhu na 50 až 75 procent.

Univerzita už zažádala o zařazení nových přístrojů do aplikace https://www.zachrankaapp.cz/cs/aed, kde jsou zaregistrovány všechny veřejně dostupné defibrilátory v České republice.

Adresy nových defibrilátorů na UTB jsou tyto: Fakulta managementu a ekonomiky Mostní 5139 Zlín, Fakulta aplikované informatiky Nad Stráněmi 4511 Zlín, Laboratorní centrum Fakulty technologické Vavrečkova 5669 Zlín a Fakulta humanitních studií Štefánikova 5670 Zlín.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x