Lidovou stavbou Zlínského kraje se stal dům se sušírnou v Rokytnici u Vsetína

ZLÍNSKÝ KRAJ – Ocenění Lidová stavba roku 2019 Zlínského kraje získal dům se sušírnou v Rokytnici u Vsetína. Cenu a finanční odměnu 50 tisíc korun za příkladnou obnovu objektů lidové architektury dal majitelce Pavle Hruškové hejtman Jiří Čunek, řekla serveru Zlin.cz mluvčí kraje Adéla Kousalová.

Dům má číslo popisné 74. „Není časté, aby lidé udržovali staré stavby. Jednodušší je starou usedlost zbourat a postavit novou. Ale jsou lidé, kteří se pustí do neuvěřitelného martyria oprav, aby zachovali odkaz pro budoucnost. Toho si vážíme. Připomíná nám to tradice, které se snažíme uchovávat,“ uvedl hejtman Čunek.

Lidovou stavbou roku Zlínského kraje se stal roubený dům karpatského typu, která tvoří obytná část a na ni navazující části s chlévy. „Na trámovém stropě je vyrytý rok 1859. K domu náleží sušírna ovoce se sedlovou střechou krytou, pálenými taškami a s bedněnými štíty z roku 1910,“ řekla Kousalová.

Podle ní je objekt cenným dokladem tradiční venkovské hospodářské stavby. „Oprava domu nám trvala deset let. Každým rokem se snažíme něco opravit, vylepšit. Finanční odměnu použijeme na opravu chlévů. Jsem šťastná, že se o nás ví a lidé k nám rádi chodí,“ uvedla majitelka Pavla Hrušková.

Uznání Lidová stavba uděluje Zlínský kraj od roku 2008. Nominované stavby posuzuje hodnotící komise jmenovaná Radou Zlínského kraje, která zohledňuje kvalitu provedených oprav, využití stavby i aktivitu vlastníků v oblasti péče o kulturní dědictví. Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje letos dostal dva návrhy, kromě sušírny to bylo také kopaničářské stavení Janúšova chalupa v Žítkové.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x