Povodí Moravy dokončuje obnovu vodní nádrže Tetětice

TETĚTICE – Obnovu vodní nádrže Tetětice na Kroměřížsku dokončuje Povodí Moravy. Opravy za 2,3 milonu korun zajistí zadržování vody v krajině a zpomalení odtoku i prodloužení životnosti celého vodního díla, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodohospodáři museli nádrž s ohledem na nevyhovující stav nejdříve vypustit. V červnu potom zahájili kompletní opravu včetně odtěžení sedimentů, kterých odstranili 1122 metrů krychlových. „Předmětem prací bylo odtěžení sedimentů z nádrže a jejich uložení na zemědělské pozemky, oprava opevnění hráze a břehů nádrže, odstranění stávajícího požeráku a vybudování nového. Došlo k výměně odtokového potrubí a výměně čelní zdi u výusti potrubí do koryta toku a vybudování vývaru,“ popsal ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Současně s tím vodohospodáři opravili nouzový bezpečnostní přeliv a provedli opravu nápustného objektu. „Od prosince budeme nádrž postupně napouštět. Rychlost napouštění bude záviset na hydrologické situaci,“ poznamenal Chmelař. Opravy stály 2,3 milionu korun a jsou financované z dotačního programu ministerstva zemědělství na podporu drobných vodních toků a malých vodních nádrží i z financí Povodí Moravy.

Vodní nádrž Tetětice je umístěná na Dřínovském potoku v jeho pramenné oblasti v obci Tetětice poblíž Kroměříže. „Přestože se rozměry jedná o méně významnou vodní nádrž, slouží jako významný lokální biotop, má krajinotvornou funkci a napomáhá k zadržování vody v této zemědělsky využívané oblasti,“ zdůraznil Chmelař. „Obnovou malých vodních nádrží docilujeme řady příznivých efektů. Po napuštění nádrže dojde především ke zvětšení zásoby vody v krajině s pozitivním dopadem na lokální zásoby podzemních vod a k vytvoření hodnotného prvku ekologické stability celé okolní krajiny,“ doplnil Gargulák.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x