Sametovou revoluci připomene ve Vsetíně videomapping i pietní akt

VSETÍN - V neděli 17. listopadu uplyne rovných 30 let od sametové revoluce. Toto významné jubileum si Vsetín připomene shromážděním, jehož součástí bude vzpomínání tehdejších protagonistů či videomapping, začátek programu je plánován na 16.00 hodin, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Jana Raszková.

Listopadové události roku 1989 zásadním způsobem změnily směřování tehdejšího Československa. Policie na příkaz komunistického režimu brutálním způsobem zastavila studentskou demonstraci, pořádanou k padesátiletému výročí krvavého zásahu nacistů proti studentům. Tím odstartoval proces označovaný jako Sametová revoluce, který v konečném důsledku vedl k převratu a pádu totalitního režimu.

Letos se v neděli 17. listopadu u pomníku na náměstí Svobody ve Vsetíně opět sejdou některé z hlavních postav sametové revoluce na Vsetíně. Se svými vzpomínkami se podělí například František Segrado či Eva Žárská. Svůj pohled připojí i současní čelní představitelé města. „Lidé se mohou těšit na pestrý kulturní program, v jehož rámci vystoupí žáci a studenti místních základních uměleckých i středních škol. Zazní například písně Karla Kryla, ale také státní hymna. Chybět nebude položení květin a svící u Památníku obětem komunismu v Panské zahradě. Po setmění zpestří program videomapping, tedy video projekce na budovu zdravotnické školy s historickými záběry z roku 1989. A o tečku se postará koncert kapely František Segrado & VB trio,“ přiblížil starosta Jiří Růžička s tím, že po celou dobu konání akce budou studenti Střední odborné školy Josefa Sousedíka podávat drobné občerstvení včetně teplých nápojů. Účastníci si nakonec budou moci domů odnést upomínkový buton a příležitostný výtisk novin popisující mimo jiné listopadové dění roku 1989 na Vsetíně.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x