Zlínský Senior Beat Club: třeba se dá zastavit čas…

ZLÍN - Je to místo tak nenápadné, až je to nápadné. Zlínský Senior Beat Club sídlí mezi školami na zlínské Štefánikově ulici v jedné z nich. Taková uzounká nudlička, ale co historie tudy prochází.

Třeba gottwaldovského bigbítu. Dobrá duše klubu Josef Jasenský tu na čtyřech panelech představuje malý průřez činění tehdejších muzikantů. Mnozí už hrají v nebi, jiní se přišli podívat, jak jim to coby máničkám slušelo.

Jsou tu mimo jiné ukázky z dobového tisku, jak složité to tehdy dlouhovlasí měli.

„Tehdy, to mluvím ještě o šedesátých letech a počátku sedmesátých, byli všichni bigbíťáci v nejlepším slova smyslu pobláznění Beatles a Rolling Stones. Vznikaly kapely třeba pod tehdejším Závodním klubem nebo v Domě pionýrů, hrálo se hodně na mnoha místech a úroveň kapel i délka jejich života byly různé, to je jasné,“ vzpomíná pan Josef, který působil v mnoha uskupeních jako zvukař a dnes se historií kapel fundovaně zabývá.

„Hrálo se fakt na mnoha místech, Zlín před revolucí ale i po ní měl moře míst, kam se chodilo na živou muziku prakticky denně,“ vybavuje si další z návštěvníků klubu Jaromír Gottvald. Dlouholetý a osvědčený umělec jiného žánru. Jeho vtipné kresby zdobí stejně jako „bigbíťácké“ panely zdejší unikátní prostory.

Gottvald je mistrem kresleného humoru. Momentálně má dvě výstavy, jednu na kulturáku ve Vizovicících, druhou ve svém Conitinental Barumu. Tam léta pracoval a dodnes od roku 1973 !!! spolupracuje s podnikovými novinami.

„Jasně že délévlasí jsme mívali problémy s Veřejnou i neveřejnou bezpečností,“ dodává při setkání generačních druhů Jasenský. „Trnem v oku tehdejších vládců bylo třeba to, když měl někdo dlouhé vlasy i na fotce v občance. Zákazy vstupu například do dobových nóbl restaurací na Zámku či na Moskvě už jaksi k té době patřily,“ vrací se s nadhledem zpět Jasenský.

Gottwald připomíná jinou zajímavost. Vedle zhruba 220 momentálně prezentovaných kreseb, které jsou v Otrokovicích a ve Vizovicích už jeho ruka a hlava daly dohromady za téměř půlstoletí asi 1500 vtipných kreseb. A to Jaromír zdaleka nekončí.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’164615′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2494‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚164615‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x