Školáci a veřejnost odevzdali přes 600 starých mobilů, akce pomůže potřebným

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Přes 600 starých nepotřebných mobilních telefonů vybrali od školáků a veřejnosti ve Valašském Meziříčí pořadatelé akce nazvané Vrať mobil. Za vybrané mobily podpořili částkou více než 12 tisíc korun valašskomeziříčské Centrum Áčko, které pomáhá rodinám dětí a dospívajících s poruchou autistického spektra nebo mentálním postižením, řekl serveru Zlin.cz mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Celý říjen se ve Valašském ekocentru Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí nesl ve znamení enviromentálního vzdělávání dětí základních a středních škol. Lektoři se zaměřili na oblast ochrany přírody a nakládání s odpady. Součástí programu byla i soutěžní a sběrová akce Vrať mobil pro veřejnost a školy. „Účastníci během ní odevzdávali vysloužilé a nepotřebné mobilní telefony. Za každý z nich přitom putovalo 20 korun na podporu valašskomeziříčského Centra Áčko, které pomáhá rodinám dětí a dospívajících s poruchou autistického spektra, ADHD a mentálním postižením,“ uvedl Michal Lysák z odboru komunálních služeb valašskomeziříčské radnice.

Soutěžní a sběrová akce se uskutečnila tradičně jako součást krajského projektu zaměřeného na podporu třídění vyřazených elektrospotřebičů. Uspořádali ji kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL a Zlínský kraj.

Do sběrové akce se zapojili žáci pěti místních základních škol, kteří odevzdali 225 mobilních telefonů. „Nejúspěšnější ve sběru byli žáci 1. C ZŠ Křižná, kteří vybrali 50 vyřazených mobilů. Za odměnu získali od pořadatelů vybavení pro výuku hudební výchovy v hodnotě pět tisíc korun,“ prozradil Lysák.

Sběrovou soutěž pro veřejnost pak podpořila valašskomeziříčská radnice hlavní cenou v podobě nového mobilního telefonu. „Veřejnost odevzdala 378 starých mobilů. Za každý z nich obdržel účastník slosovatelný kupon. Delegace ze srbského Čačaku, která byla ve Valašském Meziříčí na návštěvě za účelem spolupráce v oblasti environmetálního vzdělávání dětí, z nich pak vylosovala vítěze. Stal se jím vlastník losu číslo 43, kterého prosíme, aby se o výhru přihlásil na odboru komunálních služeb,“ vyzval Michal Lysák.

Podle něj byla akce úspěšná. Díky odevzdání 603 kusů nepotřebných mobilních telefonů předali organizátoři Centru ÁČKO částku 12 060 korun. Vybrané telefony navíc neskončí ve směsném komunálním odpadu, ale po recyklaci poslouží jako zdroj cenných surovin,“ dodal Lysák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x