Výstavy připomenou sametovou revoluci, přístupné budou i po víkendu

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Ve Valašských Kloboukách si v pátek připomenou 30 let od sametové revoluce a pádu komunismu. Uskuteční se kytarový happening a začnou výstavy, které budou přístupné i po víkendu až do čtvrtku, řekla serveru Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Akustický kytarový happening začne v symbolickém čase 17:11 u kašny na Masarykově náměstí. „Poté se v prostorách Besedy otevře několik expozic, s nimiž se návštěvníci navrátí do dob socialismu a porovnají, jak jsme žili tehdy a jak žijeme dnes,“ uvedla Zvonková.

Program bude pokračovat hudebním večerem se skupinou exLux. Výstavy pak budou pro veřejnost otevřené i v nadcházejícím týdnu, a to od pondělka do čtvrtku od 11:00 do 16:00.

První vernisáž výstav nazvané Proměny města 1989-2019 bude v 18:00 v restauraci Beseda. „Expozice nabídne fotografické ohlédnutí do 80. let a současně porovnání, jak se za tři desetiletí změnila tvář konkrétních míst ve Valašských Kloboukách,“ popsal Petr Odehnal z městského muzea.

V přísálí Besedy začne v 18:20 výstava nazvaná Jak jsme žili za socialismu. „Návštěvníci uvidí například typické vybavení ze socialistické domácnosti, dobový ideologický tisk i pracovnu stranického agitátora. Artefakty z doby socialismu doplní taktéž expozice obalů potravin. Vystavené předměty pro tuto akci zapůjčilo Muzeum regionu Valašsko Vsetín a Národní zemědělské muzeum Praha,“ informovala Zvonková.

Ve vestibulu radnice je dále zpřístupněna výstava Kloboucký listopad 1989 v dokumentech. „Skrze archivní materiály se lidé zorientují v chronologickém vývoji sametových událostí v našem městě,“ poznamenala mluvčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x