Diabetologický den ve Zlíně si nenechalo ujít přes 70 odborníků z celé republiky

ZLÍN - Více než sedm desítek odborníků z celé České republiky se zúčastnilo dalšího ročníku tradičního Diabetologického dne, který ve Zlíně uspořádalo Diabetologické centrum Krajské nemocnice T. Bati. Tématem byly aktuální pokroky v diagnostice a terapii diabetes mellitus, účastníci si vyslechli přednášky špiček v oboru, serveru Zlin.cz to sdělil PR specialista nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

Mezi přednášejícími nechyběl například předseda České diabetologické společnosti profesor Jan Škrha ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze nebo profesor Milan Kvapil z pražské Fakultní nemocnice Motol a další členové výboru odborné společnosti.

„Do Kongresového centra přijeli přednášet opravdu významní představitelé diabetologie. Ve svých vystoupeních shrnuli letošní novinky, a to pro lékaře i sestry, kteří o pacienty s diabetem pečují,“ sdělila Alena Adamíková, koordinátorka Diabetologického centra zlínské nemocnice a odborný garant akce.

Účastníci Diabetologického dne probrali například patofyziologii diabetu, novinky v léčbě diabetu a v léčbě obezity, komplikace diabetu a možnosti jejich řešení, zabývali se také komplexním přístupem v léčbě diabetu 1. a 2. typu. V programu se svými přednáškami vystoupily české osobnosti oboru diabetologie – profesor Štěpán Svačina, docent Martin Prázný a Jan Škrha mladší ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, profesorka Alexandra Jirkovská a profesor Martin Haluzík z pražského IKEMu, docentka Alena Šmahelová z Fakultní nemocnice Hradec Králové, profesor Vladimír Soška a primář Jindřich Olšovský z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a Eva Račická z Diabetologická a interní ambulance v Ostravě.

Počet lidí trpících cukrovkou dlouhodobě narůstá jak v České republice, tak v celém světě. Aktuálně je v tuzemsku registrováno kolem milionu lidí s tímto onemocněním, ročně přitom průměrně přibývá kolem 14 tisíc nových pacientů. Častější je diebetes 2. typu, vznikající v dospělosti, kterým trpí kolem 85 procent všech cukrovkářů. „Diabetes může postihnout kterýkoliv systém v těle, proto péče o pacienta musí být vždy multioborová, s účastí nejrůznějších specialistů. Kromě diabetologů jsou součástí týmu diabetologická sestra a nutriční specialistka,“ vysvětlila Alena Adamíková.

Konference ve Zlíně se uskutečnila v den, který OSN vyhlásila jako Světový den diabetu. V tento den se roku 1891 narodil Frederick Banting, který spolu s Charlesem Bestem v roce 1922 objevili a poprvé použili životy zachraňující inzulín. Diabetologický den se také přihlásil k památce zakladatele zlínské diabetologie profesora Jaroslava Rybky, který zemřel v loňském roce.

Vzniku cukrovky lze předcházet zdravou životosprávou. Její důležitou součástí je dostatečný pohyb. Rychlá, třicetiminutová chůze denně může podle odborníků snížit riziko diabetu až o 30 procent.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x