Uherskohradišťský starosta vyznamenal záchranáře, kteří pomáhali při hromadné nehodě na dánici D1

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Vyprošťovali a ošetřovali zraněné, nyní uherskohradišťští hrdinové z D1 dostali vyznamenání starosty města. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Pášma.

Náhoda přivedla tři profesionální záchranáře z Uherského Hradiště k tomu, co umějí nejlépe. Všichni tři se v neděli 13. října společně vraceli z tradiční akce Dostálův den urgentní medicíny, na které záchranáři probírají nejnovější postupy v zásazích u mimořádných situací. A právě takovou zažili jen o málo později na 49. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno, kde došlo k vážné dopravní nehodě cisterny. Nyní Martina Mikloše, Jiřího Stušku a Jiřího Vašicu za pomoc při záchraně lidských životů vyznamenal starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

K nehodě přijeli v první vlně motoristů. Společně organizovali, vyprošťovali a poskytovali prvotní ošetření zraněným, ve kterém jim pomáhala i sestřička z JIP a dva vojáci. Jiří Vašica zorganizoval zásah na místě do příjezdu vozidel integrovaného záchranného systému. Jeho dva kolegové vyprošťovali zraněné z automobilů a poskytovali jim prvotní ošetření. Zraněné bylo nutné kvůli šířícím se plamenům a výbuchům několikrát přemístit dál od místa události. Zásah záchranářů komplikovala neznalost terénu, tma, kouř a vítr. Při nehodě bohužel zahynul jeden člověk, ale nebýt pomoci záchranářů z Uherského Hradiště, byla by nehoda zřejmě ještě tragičtější.

„Adekvátní slova ocenění takového činu neexistují, jejich hrdinství hovoří samo za sebe. Jakmile vyšlo najevo, že působí na zdejší záchrance, o vyznamenání starosty jsem se ani nerozhodoval. Záchrana zdraví či životů je to nejvíc, co vůbec může člověk dát,“ neskrýval emoce starosta Stanislav Blaha.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x