Nedomanský míří do Síně slávy NHL. Jan Balun byl u jeho začátků

ZLÍN - Až v noci na úterý našeho času uvedou v kanadském Torontu Václava Nedomanského do Síně slávy NHL, určitě na něho zavzpomíná i Jan Balun. Rovněž bývalý vynikající hokejista, který hrál i ve Zlíně, kde už dlouhá léta bydlí. Nejlepší léta ovšem strávil na Vysočině.

V naší federální extralize se v letech 1966 – 1972 se v dresu Dukly Jihlava stal šestkrát mistrem republiky, hrál s takovými esy jako byli bratři Holíkové, Suchý, Klapáč, Augusta, Hrbatý a mnozí další. Mimochodem tehdejšímu Gottwaldovu jednou nastřílel v lize hned čtyři góly.

Honza ale pochází stejně jako „Big Nedo“ z Hodonína, kde byl hokej odedávna sportem číslo jedna.

„Venca, jak jsme mu říkali, bydlel kousek ode mne, hráli jsme fotbal i hokej, pro nás, čtrnáctileté kluky, byla úplně úžasná věc, když v našem městě otevřeli v roce 1958 krytý zimní stadion. Venca válel i v tenise, později se dostal i na Pardubickou juniorku mezi nejlepší mladé hráče,“ vypráví Balun, který je v téže hře výborný dodnes i v pětasedmdesáti letech.

„Bylo zajímavé, že Vašek byl napřed obyčejný drobný kluk, hokej mu tedy šel výborně, ale do své výšky se vytáhl až někdy kolem sedmnáctého roku věku. Oběma se nám docela dařilo, v Hodoníně jsme hráli každý v centru jiné lajny, jinak jsme si ale samozřejmě výborně rozuměli na ledě i mimo něj.“

Nedomanský vyhrál v dresu Československa mistrovství světa v roce 1972, má řadu dalších cenných kovů ze světových šampionátů. Balun reprezentoval v juniorské kategorii.

„Vidíte, pozoruhodné je, že Venca nezískal se Slovanem Bratislava, kam zamířil z našeho Hodonína už v osmnácti, ani jeden titul. Ve třiceti se pak vydal do Kanady a ještě řadu let v tehdy chápaném vyšším věku tam zářil nejen v NHL,“ vzpomíná Balun.

S kamarádem z dětství a z rivalem z mladých let se pak potkávali mnohokrát coby soupeři, ovšem po Nedomanského emigraci se neviděli dlouhých 40 let.

„Setkali jsme se před pěti lety, to Venca přijel do Hodonína, do svého rodiště, když tam po něm pojmenovali zimní stadion, kde jsme spolu začínali,“ dodává skromný muž, který mimo jiné odehrál i pět sezón v dresu Zlína respektive tehdejšího Gottwaldova.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x