Ve Zlíně se uskuteční poslední rozloučení s režisérem Vojtěchem Jasným

ZLÍN - Ve Zlíně se uskuteční poslední rozloučení s režisérem a scénáristou Vojtěchem Jasným, a to v sobotu 23. listopadu v 15.00 hodin ve Vekém sále Městského divadla Zlín. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí Zlín Film Festivalu Kateřina Martykánová.

Organizaci smutečního obřadu zajištuje po dohodě s pozůstalými Zlínský kraj společně se Zlín Film Festivalem ve spolupráci s Městským divadlem Zlín. „Součástí bude i vzpomínka na jeho tvorbu formou patnáctiminutové projekce snímku Česká rapsodie z roku 1969. Poslední rozloučení je přístupné veřejnosti,“ řekla Martykánová.

Vojtěch Jasný zemřel ve věku nedožitých 94 let uplynulý pátek 15. listopadu. Do historie kinematografie se mimo jiné zapsal jako autor ikonického filmu šedesátých let Všichni dobří rodáci. Do Ameriky emigroval v 80. letech přes Rakousko, kam odešel v roce 1969. Jasný je po právu oceňovaný za vesnickou poému, kterou natočil paralelně s generací československé nové vlny a v podmínkách tvůrčího a ideologického uvolnění na Barrandově. Zároveň začínal jako pravověrný komunista režijní kariéru v 50. letech v tandemu s Karlem Kachyňou propagandistickými dokumenty. Po revoluci byl nicméně jedním z mála režisérů, který byl ochotný uvažovat o roli umělce v totalitě a reflektovat to, jak a zda obstál.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x