Koncert v Bystřici představí rumunskou hudbu

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM – Neobvyklý koncert se uskuteční v neděli odpoledne v Bystřici pod Hostýnem. Návštěvníky seznámí s rumunskou duchovní hudbou a hostem bude také bývalý český velvyslanec v Rumunsku Jaromír Plíšek, sdělil serveru Zlin.cz hudebník a hlavní pořadatel koncertu Ladislav Moravetz.

Koncert duchovní hudby, který začne v neděli 24. listopadu ve 13,30 v kostele svatého Jiljí, je dalším z vystoupení již tradičního Sbormistrovského kurzu, který se v Bystřici koná pravidelně dvakrát ročně už několik let

„Téma kurzu souvisí s letošním 30. výročím od pádu komunismu. To si stejně jako Češi a Slováci připomínají i Rumuni,“ vysvětlil varhaník, dirigent a skladatel Ladislav Moravetz, který sám z Rumunska pochází. Coby příslušník tamní české menšiny odešel studovat do Čech konzervatoř a po dalších studiích církevní hudby v Německu se usadil s rodinou na Moravě, právě nedaleko Bystřice. Nyní už roky působí jako kantor Českobratrské církve evangelické.

„Proto ten mix,“ poukázal hudebník na pestrý program koncertu, kde kromě těch rumunských zazpívá velký pěvecký sbor také vícehlasé vokální skladby české, moravské nebo překlady nápěvů pocházejících z Lotyšska, Francie či Skotska. Některé jsou součástí nedávno vydané Moravetzovy notové publikace Cantate.

„Sbírka Cantate obsahuje široké spektrum forem vokální duchovní hudby, jako jsou moteta, sólové písně, vícehlasé písně, liturgické zpěvy, kánony, ale i úpravy lidovek – k vínu či na rozloučenou,“ uvedl její autor.

Ani ukázky rumunské muziky se neomezí na jeden žánr nebo století. „Z klasiky to budou například známé liturgické pravoslavné skladby, z nové tvorby zase píseň z rumunského katolického prostředí, která souvisí s letošní návštěvou papeže. Dále jedno moteto na text Luciana Blagy, bývalého rumunského diplomata a významného filozofa patřícího k elitě národa, kterého komunisti zbavili funkce universitního profesora a mohl se živit pouze jako knihovník,“ přiblížil Moravetz.

V programu nechybí ani skladby pouze instrumentální, v podání varhanice a pedagožky Ester Moravetzové.

V roli zpěváků, ale i sbormistrů se veřejnosti předvedou mimo jiné i studenti prvního ročníku Semináře církevní hudby evangelické akademie. Dirigovat budou Ladislava Pfeferová, Zuzana Vicherková a Jana Kabrdová.

Vstupné na nedělní koncert je jako obvykle dobrovolné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x