Komedie Slováckého divadla Rychlé šípy slaví 500. reprízu

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Už po pětisté uvidí lidé v Uherském Hradišti oblíbenou divadelní komedii Rychlé šípy. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí divadla Josef Kubáník.

„Když jsme v roce 2000 začali komedii ve svém volném čase jen tak pro pobavení zkoušet, počítali jsme s několika reprízami. Ani ve snu by nás nenapadlo, že začínáme přepisovat historii Slováckého divadla.“ To jsou slova herce Davida Vaculíka, který baví diváky jako Jindra Hojer v komedii režiséra Roberta Bellana Rychlé šípy. Její obliba je tak velká, že v pátek 29. listopadu oslaví už 500. reprízu.

Co diváky na příbězích Mirka Dušína a jeho čestných a spravedlivých kamarádů tolik baví? „Ze začátku to byla asi ta až dětská naivita, se kterou jsme komedii hráli, dnes už na ni chodí jako na osvědčenou značku s vědomím, že každá repríza bude tak trochu jiná,“ myslí si David Vaculík s tím, že divadelníci ví o divačcce, která komedii viděla víc než třicetkrát.“A také se nám už vyměnila generace diváků. Ti, kteří přicházeli před dvaceti lety už mají vlastní děti,“ usmívá se herec. „Jen si všichni pomalu musejí zvykat na fakt, že už jsme spíš pomalé šípy,“ směje se.

Inscenace má za sebou pozoruhodnou pouť. Vystoupila ve více než čtyřiceti městech po celé republice, herci ji hráli na hradě, v Národním dvadle, v cirkusovém šapitó i ve sportovní hale pro dva tisíce diváků, posbírali celou řadu cen a představili se s ní v mnoha televizních pořadech včetně Manéže Bolka Polívky. Ten po jejím zhlédnutí prohlásil: „Dřív mívali herci v Brně mindrák z Prahy a teď už ho budou mít i z Hradiště.“

Jubilejní repríza Rychlých šípů bude podle divadelníků plná překvapení. „Připravili jsme pro diváky speciální novou scénku, přivítáme herce, kteří komedií za těch téměř dvacet let prošli a těšíme se i na skutečného Jindru Hojera, podle kterého Jaroslav Foglar jednoho z chlapců pojmenoval. Je mu už pětadevadesát let a i když je imobilní, přeje si představení navštívit, aby se mohl, jak sám říká, rozloučit se svým dětstvím,“ říká herec a mluvčí slovácké scény Josef Kubáník. Jubilejní 500. repríza Rychlých šípů začíná ve Slováckém divadle v pátek v 19.00 hodin.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x