KAM ZA KULTUROU: Začátek adventu na Východní Moravě

ZLÍNSKÝ KRAJ - Tuto neděli děti otevřou první políčko adventního kalendáře, mohou se podívat na betlémy a užít si atmosféru vánočních trhů. Dospělí jistě ocení nabídku svařáků a punčů.

V krajském městě Zlíně bude program nazvaný Adventní Zlín zahájen v sobotu 30. listopadu dopoledne. Vánoční strom se bude rozsvěcet v neděli 1. prosince v 17.45 hodin, v jeho světle pak od 18 hodin vystoupí Anna K. s kapelou.  Program Adventního Zlína probíhá až do Štědrého dne.

V Holešově připravili na sobotu 30. listopadu od 8 hodin Vánoční trhy na náměstí Dr. E. Beneše. V podvečer bude v 17.30 hodin rozsvícen vánoční strom, trhy doprovodí pestrý folklorní a hudební program.  V salla tereně holešovského zámku bude navíc od 30. listopadu do 29. prosince vždy od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin k vidění výstava České betlémy.

Zcela netradiční betlém bude stát od 30. listopadu do 2. února v KOVOZOO ve Starém Městě. Biblické postavy jsou zhotoveny ze dřeva, zvířata pak z kovového odpadu. Expozice betlému bude umístěna na pódiu v zahradě. Přístupné budou všechny zajímavosti, exponáty a atrakce KOVOZOO – více než 250 zvířat vyrobených z kovového odpadu, maják Šrotík, loď Naděje, muzeum veteránů, muzeum zemědělství, letoun L 610, gumové bludiště z pneumatik. Otevřeno je denně od 10 do 17 hodin.

Ve Zvonici na Soláni, ležící na hřebeni Vsetínských Beskyd se uskuteční v neděli 1. prosince ve 13 hodin vernisáž výstavy  „Loutky a dřevořezby“. Loutky jsou z Frýdku-Místku, dřevořezby z Valašska. Během vernisáže vystoupí v 13.30 také loutkové divadélko Rolo s pohádkou „O dráčkovi, který se bál“. Výstava potrvá do 15. ledna.

Rozloučení s domácí sezonou rally sportu je připraveno ve Slušovicích. 29. a 30. listopadu se zde pojede již desátý ročník Mikuláš Hothess Rally Slušovice. Divácky atraktivní budou okruhy kolem slušovického dostihového závodiště i tratě v okolí Slušovic.

Pokud máte rádi zajímavé výstavy, pak zamiřte do Krajské galerie výtvarného umění ve 14. budově továrního areálu ve Zlíně. Je zde až do 23. února příštího roku instalována výstava s názvem JIŘÍ KARÁSEK ZE LVOVIC – BAREVNÉ KVĚTY USCHLY V TÓN JAK ZE SKLA. Výstava představuje Jiřího Karáska jako básníka, kritika, předního představitele české dekadence a také významného sběratele.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo panelovou výstavu Zlín – Gottwaldov – Zlín, která připomíná 30 let od návratu Zlína k jeho původnímu jménu. Snímky známých míst v proměnách času i míst zmizelých dokumentují bouřlivou proměnu města v uplynulých dekádách. Výstava je instalována v I. podlaží 14. budovy továrního areálu ve Zlíně a bude přístupná do 26. ledna.

Pohádkové Vánoce v kulisách evropských vánočních příběhů a pohádek můžete až do 5. ledna zažívat v Muzeu Kroměřížska. K dispozici je i dílna se zdobením vánočních koulí.

Další akce najdete v rubrice KULTURA, v akcích na Zlin.cz, nebo na vychodni-morava.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x