Na zlínské radnici se uskuteční charitativní prodej vánočních růží i zápis do registru dárců kostní dřeně

Na zlínské radnici se uskuteční charitativní prodej vánočních růží i zápis do registru dárců kostní dřeně
ZLÍN - V prvním adventním týdnu se uskuteční hned dvě dobročinné akce, které podpořilo město Zlín. Serveru Zlin.cz to sdělila za zlínskou radnici Irena Orságová.

První z dobročinných akcí je charitativní sbírka Vánoční hvězda, v rámci níž se budou v budově radnice prodávat vánoční růže. Prodej květin se tady uskuteční ve středu 4. prosince v čase od 8.30 do 15.00 hodin.

Výtěžek z prodeje 22. ročníku akce obdrží Hematoonkologické oddělení Dětská kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci. Podrobnosti prozradila organizátorka obou akcí Zdenka Wasserbauerová. „Finanční prostředky budou využity například na pořízení klimatizace, zařízení herny či pokojů nebo rekondiční pobyty. V neposlední řadě budou z výtěžku podpořeny i rodiny, které se vlivem dlouhodobé nemoci dostaly do tíživé finanční situace,“ uvedla.

Kromě místnosti č. 101 v budově radnice se růže budou prodávat také v kostelech na Jižních Svazích, Želechovicích, Provodově a Malenovicích, na Krajském úřadě ve Zlíně a dalších místech. Loňský výtěžek činil 3 009 988 Kč.

Druhou akcí zaštítěnou městem je nábor dobrovolníků, kteří mohou vstoupit do Českého národního registru dárců dřeně přímo v obřadní síni zlínské radnice, tedy bez nutnosti návštěvy nemocničního zařízení.

„Potěšil mě návrh pana primátora na možnost zápisu budoucích dárců kostní dřeně do registru v rámci adventních trhů na náměstí Míru. Koná se 8. prosince od 13.00 do 19.00 hodin. Na náměstí se zároveň bude konat i bohatý kulturní program s cimbálovou muzikou a skupinou No Name. K zápisu mohou přijít mladí, zdraví lidé ve věku od 18 do 35 let,“ sdělila Zdenka Wasserbauerová, která se neúnavně, jako dobrovolnice, věnuje náboru nových dárců přes dvě desítky let.

Podle jejích slov se jedná o jednoduchý krátký proces, kdy zájemce o zápis do registru dárců kostní dřeně vypíše dotazník a poté si sám provede stěr slin z dutiny ústní. Dál už bude jen čekat na výzvu. Letos se podařilo do registru dárců kostní dřeně získat ve Zlínském kraji více jak 3 000 dárců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x