Paliativní tým ze zlínské nemocnice představil svou práci na konferenci

Paliativní tým ze zlínské nemocnice představil svou práci na konferenci
ZLÍN - Více než stovka lékařů, zdravotních sester, psychologů, sociálních pracovníků i nemocničních kaplanů z celého Zlínského kraje, ale i z dalších částí České republiky se ve Zlíně zúčastnila odborné konference Paliativní péče v nemocnici - Dobré umírání III. Akci uspořádal Podpůrný a paliativní tým Krajské nemocnice T. Bati ve spolupráci s Nadačním fondem AVAST a Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou zdravotnickou školou Zlín, server Zlin.cz o tom informoval PR specialista nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

Konference otevřela témata týkající se specializované paliativní péče v Podpůrném a paliativním týmu (PaP tým) v nemocnici. Právě ve zlínské nemocnici tvoří tým tři lékaři, čtyři zdravotní sestry, zdravotně – sociální pracovnice, kaplan a psycholog. „Spolupracujeme se zdravotníky, pacienty a jejich rodinami napříč odděleními v naší nemocnici. Cílem paliativní péče je tišení bolesti a dalších příznaků nemoci, včetně psychických, sociálních a spirituálních obtíží, a tak zachovat dobrou kvalitu života až do konce. Může jít ruku v ruce s běžnou léčbou, přičemž poměr těchto dvou medicínských přístupů závisí na vývoji onemocnění,“ řekla lékařka Alena Kočendová, která svým úsilím dokázala, že se specializovanou paliativní péči daří ve zlínské nemocnici zavádět. Pracuje zde mimo jiné i jako paliatr, tedy odborný lékař vzdělaný v paliativní péči.

„Péče PaP týmů není zatím v nemocnicích v naší republice zcela běžná. Také my se učíme a jsme na začátku. Každý ošetřující lékař má možnost pacientovi paliativní péči nabídnout a s jeho svolením společně s PaP týmem stanovit cíle a plán péče. Pacienta navštíví z našeho týmu jako první zdravotní sestra. Pokud má nemocný o spolupráci s PaP týmem zájem, následuje konzultace lékaře – paliatra, a je možné svolat takzvanou rodinnou konferenci, kdy se setkáme s blízkými lidmi nemocného. Případně přizveme ke spolupráci další odborníky z PaP týmu,“ sdělila Radomíra Pečeňová, zdravotní sestra a členka PaP týmu zlínské nemocnice.

Péče PaP je zavedena v krajské nemocnici od ledna letošního roku díky podpoře Nadačního fondu AVAST. Pro členy týmu bylo důležité získat zkušenosti v nemocniční paliativní péči tam, kde jsou o krok dále, například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a v mobilním hospici Cesta domů. Velkým přínosem byla také řada vzdělávacích kurzů, jenž se uskutečnily přímo ve zlínské nemocnici, zejména kurzy komunikace. „Ty nikdo z nás na medicíně neabsolvoval. Začátky jsou vždycky složité. Těšíme se z každého malého pokroku. Máme radost, že se paliativní péče pomalu dostává do povědomí jako součást standartní péče o pacienty v naší nemocnici,“ konstatovala Alena Kočendová.

Výzkumy dokazují, že čím dříve je paliativní péče zahrnuta do celkové péče o pacienta se závažným onemocněním, tím více prospěchu z ní pacient i jeho blízcí získají. Jejím cílem je udržovat kvalitu života pacienta na nejvyšší možné úrovni. Výsledkem včasného zapojení této péče je ve většině případů prodloužení života a jeho kvality.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x