60 tisíc výjezdů za rok pro zdravotníky! Pozitivum? – Počty klesají

Ilustrační foto: ZZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ – V minulém roce vyjely posádky Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje k téměř 60 tisícům případů. Poněkud děsivé číslo ale skrývá dobrou zprávu – situace se stabilizovala a oproti předchozímu roku se počet výjezdů snížil. Pacienty nejvíc trápily dušnosti, kolapsy a epileptické záchvaty.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje na svých webových stránkách uvedla vcelku zarážející číslo – 59 060, tedy počet výjezdů, které zdravotníci za minulý rok absolvovali. I když se počet situací, u kterých lidem pomáhali, může zdát velký, srovnání s předchozím rokem ukazuje pokles o více než 5 tisíc případů.

„Až do loňského roku počty výjezdů neustále narůstaly. Teď se zdá, že jsme dosáhli jakési pomyslné hranice a situace se stabilizovala,“ zhodnotil ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

Společně s počtem výjezdů se snížil taky počet ošetřených pacientů. Podle ZZS zdravotnické posádky ošetřily 49 840 pacientů při 49 530 událostech. Tato čísla se v roce 2022 vyšvihla na konečný stav, který byl v obou případech zhruba o 2,5 tisíce vyšší.

Jen pro pořádek, počty výjezdů a počty ošetřených pacientů se liší. Je to dáno tím, že k jedné události může operační středisko vyslat i více vozidel a posádky na místě události mohou ošetřit jednoho, ale taky několik pacientů.

S předchozími čísly souvisí také počet hovorů, které vloni přijalo již zmiňované operační středisko. Konkrétně jich zdejší pracovníci zvedli 99 260, tedy skoro o 5 tisíc méně než ve srovnávaném předchozím roce.

„Přijímat a vyhodnocovat volání na linku 155 je zásadním úkolem operačního střediska. Právě vyhodnocování má zásadní vliv na omezení nadužívání zdravotnické záchranné služby. Čísla tak mluví jasně – 50 procent všech přijatých tísňových volání skončila výjezdem zdravotnických posádek,“ řekl náměstek pro léčebnou péči Dorián Pfeifer.  

A s jakými problémy se lidé na zdravotnickou službu obraceli nejčastěji? Pomyslné, i když smutné prvenství udržují interní a neurologické diagnózy, tedy dušnosti, kolapsy, bolesti na hrudi nebo třeba epileptické záchvaty. V 1 328 případech posádky zachraňovaly život pacientům s cévní mozkovou příhodou. Z toho 610 jich putovalo přímo do Iktového centra. Ve 405 případech měli pacienti závažné kardiální potíže, které ve 145 případech způsobil infarkt myokardu. A u 363 lidí museli záchranáři zahájit resuscitaci.

Pokud jde o různé úrazy, těch mají zdravotníci, tedy lépe řečeno jejich pacienti, na kontě 10 989. Mnohem radostnější číslo ale nabízí pomoc, kterou záchranáři poskytli maminkám při porodech. V terénu na svět přivedli 14 dětí. O něco smutnější je ale počet lidí s intoxikací návykovou látkou – 1 832.

A ještě pro zajímavost – ve Zlínském kraji má ZZS 16 výjezdových základen a 34 výjezdových skupin. Záchranáři vloni najezdili 1,898 milionu kilometrů. To je pro představu vzdálenost, která by tvořila 2,5krát cestu ze Země na Měsíc a zpátky!

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x