700 pozdravů z Kyjova – historie ožívá na pohlednicích

Foto: televize TVS
KYJOV - Je zajímavé, že královské město Kyjov patřilo až do roku 1960 ve správním uspořádání do tehdejšího kraje Gottwaldov, až potom jako dnes do Jihomoravského. Dávno předtím se do Zlína ze Slovácka houfně jezdilo za prací a bydlením. Ani dnes není šedesátikilometrová vzdálenost žádnou překážkou. Zlíňané jezdí pro změnu rádi do Kyjova, jako třeba paní Taťána, která na pěkné slovácké město nedá dopustit.

„Krásné náměstí, bezvadní lidé, skvělá cukrárna, hezký kostel, tak se nám tam líbí, že tam jezdíme přezouvat pneumatiky. A vždycky si tam uděláme báječný výlet. Teď tam například měli hody, a to tedy byla barevná podívaná,“ říká paní Taťána.

Ale v Kyjově je to teď prakticky až do vánočních svátků také podívaná černobílá. Jedinečná a unikátní.

Pohlednice sice už v poštovním styku coby pozdravy příliš nefrčí, a když tak jsou výhradně barevné, ale přehlídka těch dobových v Galerii ve škole v Kyjově má určitě co říci zájemcům o historii.

Za tuhle zajímavou expozici může místní patriot Pavel Kudláč, který vlastní naprosto dokonalou sbírku pohlednic Kyjova.

„Tady vystavuji unikáty z rozmezí let 1897, což je litografie, až po klasiku do roku 1960. Pohlednic je v galerii v kyjovské základní škole J. A. Komenského na Újezdě sedm stovek, ale zdaleka to nejsou moje všechny. Musel jsem to takto ohraničit, galerie je sice docela rozměrná, ale více by se tam už nevešlo. Dělá mi radost, že byla vernisáž hojně navštívená, že se lidé rádi ohlédnou za dávnější historií,“ informoval Pavel Kudláč.

Četnost pohlednic je na jedenáctitisícové středně velké město udivující.

„Já si to vysvětluji tím, že jsme v Kyjově vždycky měli na tyhle poměry velké množství vydavatelů a taky komerčních fotografů,“ vysvětluje muž, který na této výstavě představuje jen část svého čtrnáctiletého sběratelského umění kdysi nesmírně populárních poštovních zásilek, bez nichž se neobešla jediná dovolená nebo delší výlet.

Na vernisáži výstavy natáčela i regionální televize TVS. Na její reportáž se můžete podívat zde.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x