9 zlatých, 10 stříbrných a 13 bronzových medailí. Mladí sportovci ze Zlínského kraje bodovali na letní olympiádě

Mladí sportovci vezou z letní olympiády dětí a mládeže 32 medailí. Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ - Z Her XI. letní olympiády dětí a mládeže 2024 si odváží Zlínský kraj desítky medailí. V Českých Budějovicích reprezentovalo náš kraj celkem 236 sportovců, 48 trenérů a 3 vedoucí výpravy. Kromě paraplavání bojovali mladí sportovci z regionu o medaile ve všech soutěžích. V roce 2028 poměří síly na domácích sportovištích. Zlínský kraj totiž uspěl s přihláškou o pořadatelství letních olympijských her.

Excelentní výkon předvedly tento týden dorostenky v triatlonové disciplíně štafeta mix 2+1, v orientačním běhu se zase dařilo chlapcům, kteří urvali zlato ve sprintu, na krátké trati i ve sprintové štafetě. Další zlaté medaile získali mladí reprezentanti v plavání, cyklistice, atletice a stolním tenisu. V celkovém pořadí krajů se Zlínský umístil na 12. místě.

„Chtěl bych moc pogratulovat našim mladým sportovcům a poděkovat jim za skvělou reprezentaci Zlínského kraje. Podpora sportu u dětí a mládeže je nesmírně důležitá, proto jsme například vloni pomohli nastartovat krajské sportovní akademie atletiky, házené, orientačního běhu a tenisu. Letos jsme se rozhodli rozšířit podporu mládežnických akademií o fotbal, běžecké lyžování, biatlon, cyklistiku, sportovní lezení, stolní tenis a nejaktuálněji chlapecký volejbal. Akademie nabízí nadstandardní podmínky a komplexní péči o mladé talenty, které ve sportu vidí svoji budoucnost a hodlají se mu věnovat profesionálně,“ uvedl krajský radní pro oblast mládeže a sportu Jiří Jaroš.

Dalším úspěchem pro Zlínský kraj je schválená přihláška o pořadatelství letní olympiády dětí a mládeže ČR pro rok 2028. Za čtyři roky se tu na sportovištích ve Zlíně, Otrokovicích, Kroměříži, Holešově a Bystřici pod Hostýnem utkají v boji o medaile necelé 4 tisíce nadějných sportovců z celého Česka. Závodit se bude ve 22 sportech.

„Jako jediný kraj budeme pořadatelem her už potřetí. Zimní olympiáda se tu konala v roce 2008 a letní v roce 2013. Vedení Zlínského kraje má podporu sportování dětí a mládeže jako jednu z priorit, a proto jsme se o organizaci her ucházeli. K letošním úspěchům všem sportovcům blahopřeji a děkuji za perfektní reprezentaci. Věřím, že v roce 2028 jim ke skvělým výsledkům pomůže i podpora domácích fanoušků,“ dodal hejtman Radim Holiš.

Celkové náklady jsou předběžně odhadnuty na 40 milionů korun, o které se podělí Zlínský kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Česká olympijská, a.s. a ostatní kraje.

„Kromě kvalitního sportovního zázemí je potřeba pro účastníky zajistit ubytování, stravování, dopravu, zapojení škol a mnoho dalšího. S tím nám pomohou mimo jiné partnerská města i Univerzita Tomáše Bati. Pořadatelství her nám pak pomůže zvýšit povědomí o Zlínském kraji a jeho návštěvnost,“ uzavřel Jiří Jaroš.

Zdroj: Zlínský kraj

--> --> --> --> -->