Advent ve Zlínském kraji přináší plno krásných zážitků

foto: Valašské muzeum v přírodě
ZLÍNSKÝ KRAJ – Města rok od roku rozšiřují nabídku kulturních programů a jarmarků. Kulturní instituce otevírají půvabné adventní výstavy a pořádají sváteční workshopy. S letošním adventem se můžete těšit nejen na tradiční akce, ale také na nové pojetí předvánočních programů.

„Věřím, že advent naláká na Východní Moravu řadu návštěvníků a rozzáří mnoho dětských očí,“ říká Lubomír Traub, náměstek hejtmana Zlínského kraje a dodává: „Zlínský kraj má totiž vždy něco navíc. Jsou to bohaté tradice, autentické zvyky a obyčeje, a také lidové výrobky, hudba a krajové speciality.“

Pokud rádi vyrazíte na nějakou tu výstavu, jistě vás letošní repertoár potěší. Například Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně pořádá až do konce února výstavu Od adventu po fašanky. Nedaleký zámek Lešná u Valašského Meziříčí potom návštěvníkům představí Vánoce na zámku. Těšit se můžete na celé tisíce třpytivých baněk, které budou zámek zdobit do 18. prosince. Každou sobotu zde navíc probíhají workshopy Vůně zámeckého adventu trvající do 17. prosince.

V informačním centru Zvonice na Soláni můžete zase obdivovat modrotisk Antonie Dostálkové. Zámek Holešov potom přinese Kouzlo přírodních Vánoc, oblíbenou výstavu v prostoru arkád, která potrvá až do 6.  ledna. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo výstavu Dárkonoši, od Ježíška po Santa Clause. K vidění je až do 8. ledna, stejně jako Betlém v Kovozoo v nedalekém Starém Městě.

Tento víkend kromě výstav přinesl také první vánoční trhy a jarmarky. Zmínit můžeme například tradiční Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách. Ten je známý pro úctyhodné množství uvařené kyselice a čerty v děsivých dřevěných maskách. Pátek se sobotou přinesly také Vánoční jarmarky v Luhačovicích, Kroměříži nebo v Rožnově pod Radhoštěm.

Pokud jste na tradiční vánoční trhy ještě nevyrazili, nezoufejte. Hned v pondělí 5. prosince můžete vyrazit na Mikulášskou nadílku do Valašského muzea v přírodě. O víkendu 10. a 11. prosince zde navíc bude probíhat Vánoční jarmark.

V sobotu 10. prosince se uskuteční oblíbené a působivé Tradiční Vánoce ve Vlčnově. Ve stejný den můžete vyrazit také do Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde budou probíhat Baťovské Vánoce. Jde o workshop, na němž si příchozí vyrobí vánoční ozdoby v duchu 30. a 40. let.

V neděli 11. prosince začíná na zámku v Bystřici pod Hostýnem výstava Vánoce v zámecké konírně aneb S anděly za betlémy. K vidění bude až do předposledního dne roku, tedy do 30. prosince.

A jak shrnout program ve městech? Samozřejmě se můžete těšit na open-air kulturní programy a na gastro-zážitky, které k adventnímu času zkrátka patří. Typické jsou horké nápoje, tedy hlavně svařené víno a punče. Co se něčeho teplého do žaludku týče, těšit se můžete jak na klasické pochutiny, tak na krajové speciality.

Pestrý je také hudební program. Například Zlín vsadil zejména na přední interprety zdejší scény. V Uherském Hradišti potom každoročně hraje prim folklor. Oporou kroměřížského repertoáru jsou programy dětí a pro děti. Ovšem právě Kroměříž se může pochlubit opravdovým trhákem – v sobotu 10. prosince zde vystoupí David Koller.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x