Aktivisté stále blokují realizaci dálnice D49

Aktivisté stále blokují realizaci dálnice D49. Foto: Vizualizace ŘSD
ZLÍNSKÝ KRAJ - Náměstek hejtmana Zlínského kraje Radek Doležel vyzval ekologické spolky k jednání o realizaci dálnice D49. Ti však spolupráci odmítli.

Zlínský kraj uzavřel memorandum s ministerstvem dopravy. Tím chtěl urychlit budování dálnice D49, jejíž výstavba je pozastavena už od roku 2010. Proto také vyzval náměstek hejtmana Radek Doležel k jednání ekologické spolky, které povolování dálnic napadají.


„Všichni mi poslali omluvné dopisy, vypadaly jako přes kopírák. V podstatě mi sdělili, že nemají zájem se se mnou setkat, že k tomu nevidí žádný důvod. Psali tam také, že i oni se účastní správního řízení a tam se vše vyřeší. Pochopil jsem z toho, že nemají zájem ty problémy řešit. Jde jim pouze a jen o zdržení výstavby dálnice D49,“ uvedl Radek Doležel, náměstek hejtmana Zlínského kraje.

Na základě jejich vyjádření se náměstek Doležel rozhodl zadat analytickému odboru krajského úřadu úkol, aby spočítali, o kolik peněz přišel kraj oddalováním této stavby. „Na základě toho zvážíme, zda podáme na tyto aktivisty žalobu o náhradu škody, kterou způsobili kraji. Způsobili škodu také státu, který staví tuto dálnici a měl vysoutěženou cenu v roce 2008. Jestli začne stavět v roce 2021, tak bude cena výrazně vyšší. Už teď víme, že je to v řádech 2 miliard korun,“ dodal náměstek hejtmana Radek Doležel.


Dále kraj jednal se starosty obcí, které se nachází podél dálnice D49 v úseku od Lípy k hranicím. Poslední 2 roky totiž nejsou informování o stádiu projektování. Proto požádali kraj, aby byl prostředníkem v jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic a Ministerstvem dopravy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x