Amatérští hudebníci si budou moci zahrát Krylovy písničky

Foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Dům kultury v Kroměříži chystá 8. dubna program k uctění památky Karla Kryla. Jeho písně si v Klubu Starý pivovar budou moci zahrát a zazpívat amatérští zpěváci a hudebníci, serveru Zlin.cz to za kroměřížskou radnici řekla Šárka Kučerová.

Součástí programu bude také beseda s komentátorem Českého rozhlasu Ivanem Hoffmanem. „Bude připomínkou nedožitých šestasedmdesátých narozenin Karla Kryla, kroměřížského rodáka, básníka, hudebníka a zpěváka, které připadnou na 12. duben,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Při této příležitosti se Dům kultury rozhodl pro netradiční poctu. „V programu dostanou šanci ti, kteří Krylovy písničky nejenom rádi poslouchají, ale také je sami aktivně hrají,“ vysvětlil ředitel Domu kultury v Kroměříži Pavel Sedláček.

Amatérští muzikanti, kteří si chtějí vyzkoušet účinkování na pódiu a zahrát si některou z Krylových písní, mají tři možnosti, jak se do projektu přihlásit a zúčastnit se jej. Na adresu propagacedk.km@gmail.com mohou poslat do konce března buď nahrávku ve formátu  mp3, nebo na stejnou adresu dodat video (stačí z mobilního telefonu), anebo přijít do Domu kultury osobně a přihlásit se.

„Mám ke Karlu Krylovi a jeho dílu – především básnickému – velmi pozitivní vztah,“ dodala Hebnarová. „Pravidelně navštěvuji jeho hrob na hřbitově u Břevnovského kláštera v Praze. K položení kytice za město Kroměříž jsem využila nedávnou pracovní cestu do Prahy. Ke svému překvapení a velkému potěšení jsem se u Krylova hrobu setkala s jeho první manželkou Evou, která mu byla po dva roky partnerkou, ale především múzou. Právě v době jejich manželství vznikly nejúžasnější milostné básně. S paní Evou jsme si daly kávu a báječně si popovídaly. Moc mě potěšilo, že při vzpomínkách na Kryla zdůraznila jeho celoživotní kladný vztah ke Kroměříži,“ doplnila Hebnarová.

Jako připomínka slavného rodáka vznikla v roce 2014 v Kroměříži v suterénu Klubu Starý pivovar v Prusinovského ulici Expozice Karla Kryla. Originální prostor s neopakovatelnou atmosférou vtáhne návštěvníky prostřednictvím písní i básní do myšlenek i srdce Karla Kryla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x