Animovaný film zlínské studentky soutěží na Berlinale

Foto: UTB
ZLÍN – Jedna z nejvýznamnějších světových filmových událostí, festival Berlinale, bude letos se zlínskou účastí. Do soutěže se totiž letos dostal studentský film, který v ateliéru Animovaná tvorba Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně vytvořila Aliona Baranova, serveru Zlin.cz to oznámil Jan Malý.

Téměř šest minut dlouhý animovaný film nazvaný Lístek (Leaf) je o návratu námořníka domů. Vznikl jako diplomová práce, kterou autorka obhájila v červnu 2019. Poté znovu vstoupila do procesu výroby, upravila některé pasáže a především odstranila voiceover vypravěče, čímž mnohem více vsadila na poetiku obrazu a jeho komunikaci s divákem. Finální podobu tak snímek získal až na začátku letošního roku.

„Místo své premiéry si snad ani nemohl vybrat lepší. V rámci sekce Generation Kplus se představí návštěvníkům (a porotě) na tomto prestižním, tzv. áčkovém festivalu v Berlíně (20. února – 1. března 2020), který přinese celkem 29 světových premiér a jedenáct debutových filmů z 34 zemí,“ poznamenal Malý.

Pro zlínskou animaci je to vůbec poprvé, kdy se do této soutěže studentský film z Fakulty multimediálních komunikací UTB z ateliéru animované tvorby dostal.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x