Apokalypsa na jihu Moravy. Vzduchem létala auta, psi i kontejnery

HRUŠKY - Neskutečné příběhy napsalo řádění tornáda na jihu Moravy. Nejvíce v Hruškách, Mikulčicích, Moravské Nové Vsi, Lužicích, ale třeba také v Hodoníně.

„Byla to opravdová hrůza, nikdy jsem nic takového nezažil, a to mi táhne na osmdesátku. Náš dům má poničenou střechu i okna, ale to si můžeme gratulovat. O sto metrů dál urvalo tornádo věž kostela, domy na návsi jsou úplně zničené, poškozená je střecha školy, mezi lidmi je strach, že se to může zopakovat,“ vyprávěl při úklidu před domem v Hruškách na Břeclavsku Karel Petráš.

Jeho dcera Lenka měla slzy na krajíčku. Nikdy nevytěsní hrůzy, které zažila.

„Nechce se mi o tom mluvit. Na náš dům spadl strom, rozbil okna, pořezala jsem se. V tu chvíli jsem vyhlédla se synem ven a vidím, jak vzduchem létají psi, za nimi pak za pár vteřin taky auta, děs a hrůza, jinak to neumím říct,“ svěřila se Lenka Petrášová.

Sousedka Martina Poláchová šokuje stejně, spíše více. „My máme zničené čtyři domy. O dům přišli moji rodiče, sestra, my s manželem a také jeho rodiče,“ ukazuje spoušť paní Martina.

Živly ukázaly dosud nevídanou sílu i v Hodoníně. „Tady u nás je to relativně v pohodě, ale bála jsem se o život. Stačí se podívat o kus dál, kolem zoologické zahrady je poničený lesopark, lidé tam mají auta na střechách, no děs,“ vypráví seniorka Jiřina Mišulková. Na videoreportáž z hodonínské Bažantnice se můžete podívat na začátku článku.

Obrovské škody způsobilo tornádo také v Lužicích, Moravské Nové Vsi i Mikulčicích. Pohled musel šokovat každého řidiče. Zničené tovární haly, v zahrádkářské kolonii mezi Hodonínem a Lužicemi těžké obří kontejnery mezi poničenou zelení. Apokalypsa vypadá asi takto.

„Přežili jsme, to je hlavní, ale vzpamatovávat se z toho budeme roky, to je jasné,“ uzavírá Karel Petráš.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x