Škatule, škatule, hýbejte se! Archeologický depozitář se ze Slováckého muzea stěhuje do nových prostor

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Archeologové Slováckého muzea stěhují v těchto dnech svůj depozitář, který doposud měli v Uherském Hradišti. Nové místo najdou cenné poklady v Cyrilometodějském centru ve Starém Městě.

Je to práce, která musí být velmi opatrná a zároveň pečlivá až puntičkářská. Krabice, které pracovníci Slováckého muzea v těchto dnech přemisťují, totiž obsahují poklady, jež nashromáždily celé generace archeologů. A teď se stěhují z depozitáře Slováckého muzea, který sídlí ve Štefánikově ulici v Uherském Hradišti, do nového v Cyrilometodějském centru ve Starém Městě.

Začínáme krabicemi a pak přijdou na řadu nálezy, které jsou mimo krabice. Jedná se například o dřevěné artefakty nebo rozměrné nádoby, které musíme zabalit a uložit. Tam už to taková skládačka nebude,řekla s úsměvem archeoložka Slováckého muzea Dana Menoušková.

Do nové budovy se stěhují veškeré archeologické nálezy, od těch pravěkých až po předměty z dvacátého století. Jedná se o tři sta tisíc inventárních čísel a reálně asi půl milionu sbírkových předmětů. Podle archeoložky Dany Menouškové je nejdůležitější všechny správně uspořádat, aby je bez problémů našly i příští generace archeologů.

Je toho opravdu hodně, takže jde o to, aby nevznikly zmatky, aby to hezky navazovaloa nevznikaly prostoje. A hlavně aby se nějaká krabice s nálezem někam nezašantročila,“ pokračovala Dana Menoušková.

Cyrilometodějské centrum vybudoval v minulých dvou letech Zlínský kraj vedle Památníku Velké Moravy. Rozpočet stavby činil 76 milionů, dalších 16 má stát vnitřní vybavení.

Tu vlastní stavbu již máme za sebou a letos v lednu jsme zahájili etapu druhou. Ta obnáší výstavbu nových expozic, vybavení přenáškových sálů a obslužných porstor,“ uvedl ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

K obslužným prostorům patří právě archeologický depozitář. Ten byl speciálně vytvořen právě pro uchování sbírkových předmětů. Některé jeho části mají klimatizovanou atmosféru s požadovanou teplotou a vlhkostí. Stěhování potrvá necelého půl roku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x