Archeologický nález svědčí o počátcích zakládání města před 700 lety

Archeologický nález svědčí o počátcích zakládání města před 700 lety. Foto: Město Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Archeologický výzkum, který na valašskomeziříčském náměstí probíhá už od letních měsíců, odkryl další vzácný objev. Nález suterénu domu datují archeologové až do počátků zakládání města, tedy zhruba 700 let zpět v čase.

Už od července probíhá ve Valašském Meziříčí kompletní revitalizace náměstí, jejíž součástí je také záchranný archeologický výzkum. Ten provádí archeologové z Muzea regionu Valašsko v čele se Samuelem Španihelem, které doplňuje kolega z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Archeologům se už podařilo odkrýt například barokní kašnu z první poloviny 17. století nebo velké zásobní jámy z první poloviny 15. století ve středu náměstí. O to cennější je poslední nález v bezprostřední blízkosti valašskomeziříčské radnice. „Jedná se o suterén jednoho velkého domu s přístavkem, který zde stál pravděpodobně na přelomu 13. a 14. století a zanikl vlivem požáru. Nalezli jsme zde totiž množství ohořelého dřeva včetně podlah a poklopů ze sudů či jiných druhů zásobníků,“ přiblížil nález archeolog Muzea regionu Valašsko Samuel Španihel.

Součástí nálezu jsou také dobové keramické střepy. „Dům navazuje na požárové vrstvy v okolí dříve odkryté barokní kašny. Nacházel se zde shluk domů a dalších staveb. Jedná se o nejstarší sídelní relikt, který nám zároveň ukazuje počátky zakládání města,“ doplnil Španihel.

Záchranný výzkum bude probíhat souběžně s revitalizací náměstí až do konce července příštího roku. „Díky výborné spolupráci s Muzeem regionu Valašsko na sebe práce plynule navazují. Postupně se tak daří nejen vtisknout náměstí novou důstojnou tvář, kterou si už dlouho zaslouží, ale také odhalovat historii našeho města,“ kvituje místostarostka Yvona Wojaczková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x