Archeologové u Olšavy náhodou objevili germánskou pec ze 3. století

Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Archeologům se blízko brodského sídliště Olšava náhodou podařilo ve výkopu pro vedení elektrického kabelu těsně za hranou plochy výzkumu zachytit a odkrýt kompletně dochovanou germánskou pec. Je dvoukomorová a pochází ze 3. století našeho letopočtu.

Minulý týden skončily práce na čtyřech z šesti etap archeologického výzkumu, který předchází stavbě bytových domů na asi hektarové ploše v blízkosti sídliště Olšava v Uherském Brodě. Archeologům se tam podařilo odkrýt germánskou osadu složenou z šestiúhelníkových půdorysů pěti dřevohliněných zahloubených chat kůlové konstrukce.

Podařilo se nám v této fázi výzkumu víceméně náhodou odkrýt germánskou pec na vypalování keramiky. Pochází stejně jako zbytek sídliště, které tady odkrýváme, ze 3. století našeho letopočtu. Pec sloužila k vypalování poměrně kvalitní keramiky z jemně plavené hlíny s vysokým obsahem grafitu, takže to byla vlastně profesionální produkce,“ uvedl archeolog Slováckého muzea Zdeněk Kuchař.

Na místě se našly střepy keramických nádob, kosti domácích zvířat a pozůstatky omazů stěn dřevohliněných domů, keramické přesleny ke spřádání přízí, závaží tkalcovského stavu z vypálené hlíny, šicí jehla s ouškem, oděvní spony, bronzová jehlice se zdobenou hlavicí a drobná stříbrná římská mince.

Germánská pec je teprve třetí pecí tohoto typu objevenou za posledních 100 let archeologického bádání na území Slovácka.

Pec je dvoukomorová, to znamená, že ve spodní komoře se topilo a v horní komoře se vypalovala keramika. Komory od sebe odděloval rošt, který byl děrovaný. Rošt se sice dochoval, ale bohužel nepřežil odkrývání,“ dodal Kuchař.

Kromě dokladů o pobytu Germánů archeologové našli také slovanský objekt z 9. století, tedy období Velké Moravy. V dávných dobách byl z návrší dobrý rozhled, blízko tekla řeka i potok. Výzkum tam archeologové z technických a organizačních důvodů přerušili. Jeho poslední dvě etapy začnou na konci roku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x