Archeologové narazili v centru Uherského Hradiště na zajímavosti z historie města

Foto: Slovácké muzeum v Uherském Hradišti
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Archeologům ze Slováckého muzea se podařilo v centru Uherského Hradiště objevit další zajímavosti z historie města. Odhalili například barokní dlažbu ze 17. století.

Při rekonstrukci dlažby v centru Uherského Hradiště, konkrétně v ulicích Prostřední a Mlýnská, se archeologům ze Slováckého muzea podařilo uskutečnit menší archeologický výzkum.

První ze sondážních výkopů odkryl fragment cihlových základů dosud neznámé novověké stavby. Díky druhé sondě se postupně objevovaly vrstvy představující jednotlivá období historie města.

Ze zajímavých vrstev, které jsem odhalili, se nám podařilo odkrýt barokní dlažbu ze 17. století. Dále několik vrstev, které představují záplavy, jež se v období středověku střídaly v pravidelných intervalech,“ uvedl archeolog Slováckého muzea Zdeněk Kuchař.

Sondážní výkopy dále odhalily například základy gotických domů a také požár města v období gotiky.

Díky nízké hladině spodní vody se nám podařilo prokopat až ke geologickému podloží, takže jsme měli možnost studovat i vrstvy, které náležely velkomoravskému osídlení tohoto místa,“ uzavřel Zdeněk Kuchař.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x