Ať žije král! Ať žije František

Ať žije král. Foto: Rostislav Pijáček
VLČNOV - Budete-li hledat mezi tuzemskými královskými rody od Přemyslovců přes Lucemburky až třeba po Habsburky, rod Jančů tam stoprocentně nenajdete. A stejně stoprocentně to královský rod je. Jde, pěkně prosím, o věhlasnou panovnickou dynastii ve Vlčnově. Královské poslání na Jízdě králů se tu dědí z generace na generaci a teď je dokonce stvrzeno, že králové jsou tu i mezi sourozenci.

Psal se rok 1993 a králem věhlasné slavnosti byl poslední květnovou neděli na koni s růží v ústech jistý školák Martin Janča. Čas oponou opakovaně trhnul a z kloučka je pyšný táta králů. Teď měl tu čest, že spolu s manželkou Barborou doprovázel na královském vlčnovském plese svého devítiletého syna Františka, který právě převzal vládu.

„Jsme moc v nejlepším slova smyslu pyšní, že se nám dostalo této cti. Přede dvěma lety měl hlavní slovo náš další syn, králem byl Zdeněk. A určitě mohu říci, že na své kralování nikdy nezapomene. To je úplně stejné, jako když se to před více než třiceti lety povedlo mně,“ říká po královském plese hrdý táta, exkrál Martin Janča.

Malý František zvaný rodinou Ferda je prý velký pohodář.

„Je to naše sluníčko, optimista, milý kluk, říkáme mu Ferda, zajímavé je, že má i dva bratrance, kteří rovněž kralovali,“ upřesnila maminka Barbora.

Nejpyšnější tak může být dědeček, jedenasedmdesátiletý Zdeněk Janča, jehož vnukové si „zakralovali“ třikrát a teď totéž čeká na Františka.

Král se ujal vlády v obklopení a ochraně legrůtů, osmnáctiletých Vlčnovjanů, ti mu budou po boku i poslední květnovou neděli, stejně tak se na plese blýskly i místní krásné krojované slečny.

Říká se jim hezky, totiž družice.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x