Autobus na objednání přes aplikaci? Rožnov jako první v republice vyzkouší sdílenou hromadnou dopravu

Foto: FB Město Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Cestující si v aplikaci objedná dopravu autobusem, který jej doveze na zvolené místo a po cestě řidič zároveň reaguje na objednávky dalších cestujících, které po cestě nabírá. To není žádné sci-fi, ale v Rožnově pod Radhoštěm už nejspíš v příštím roce běžná realita. Město se totiž rozhodlo zapojit do experimentálního projektu sdílené hromadné dopravy.

Rožnovská radnice a společnost TOMATIQ AB podepsaly smlouvu o spolupráci při realizaci projektu digitalizované dopravy TUNNLL. Jedná se o unikátní typ hromadné dopravy, kterou v České republice prozatím žádné město nerealizovalo. Hromadná doprava funguje na principu sdílené dopravy.

Uživatel si přes aplikaci objedná odvoz autobusem, ten přijede na určené místo a za jednorázový poplatek jej odveze na označené místo, nejbližší tomu, které si klient zvolil jako cílový bod. Doprava po trase reaguje na objednávky klientů a nabírá tak cestující podle potřeby a efektivnosti trasy,“ přiblížila tisková mluvčí Rožnova Petra Graclíková.

Provozovatel služby nyní bude tvořit digitální dvojče města a v něm simulovat chování obyvatel. Současně bude vyhodnocovat nejefektivnější trasy, dopravně nejvytíženější časy nebo budoucí zastávky autobusů. Následně bude spuštěn zkušební provoz pro omezenou skupinu uživatelů předtím, než dojde k ostrému provozu.

Chceme, aby se lidem v Rožnově žilo dobře a musíme zabezpečit co nejefektivnější dopravu po městě. Dopravní provoz každým rokem narůstá a pokud chceme snížit automobilovou zátěž, musíme lidem nabídnout adekvátní alternativu. Pevně věřím, že tato doprava, která funguje podobně jako Uber, tedy na objednávku přes mobil, osloví především produktivní část populace a velmi rychle se s ní naši občané sžijí,“ uvedl starosta města Jan Kučera s tím, že na ostrý provoz si obyvatelé Rožnova budou muset ještě pár měsíců počkat.

Digitalizovanou dopravu máme již vyzkoušenou ve Španělsku v menším městě, kde se ukázala po této službě vysoká poptávka. Nyní oslovujeme i několik měst ve Švédsku a jsem rád, že naším dalším partnerem v Evropě bude město Rožnov pod Radhoštěm, protože právě svou rozlohou je pro tento způsob dopravy ideální,“ uvedl ředitel projektu TUNNLL Kirill Blazhko.

Další přidanou hodnotou sdílené dopravy pro rožnovskou radnici je i fakt, že v ideálním případě nemusí být financována městem.

Pokud budou trasy dobře zmapované a efektivní, je tato forma dopravy schopná si sama na sebe vydělat a nezatíží tak rozpočet města. Samozřejmě jsme si vědomi i rizik, které s sebou tato forma sdílené dopravy nese, a její úspěšnost budeme moci vyhodnotit cca až po roce ostrého provozu,“ dodal na závěr Kučera.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x