Až 40 studentů může v Hradišti studovat nový obor Diplomovaná všeobecná sestra 

Nový obor Diplomovaná všeobecná sestra v Uherském Hradišti. Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Dva roky trvala příprava podkladů pro akreditaci programu Vyššího odborného vzdělávání v oboru diplomovaná všeobecná sestra, které připravovala Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotní v Uherském Hradišti ve spolupráci s Uherskohradišťskou nemocnicí. Nejprve muselo schválit podklady ministerstvo zdravotnictví a následně ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

„Tito pracovníci v regionu chybí ve všech zdravotnických i sociálních zařízeních, protože legislativa se zpřísnila a absolvent středního vzdělávání nemá plně dostačující vzdělání k samostatné práci. Absolvent vyššího vzdělávání, čili Diplomová všeobecná sestra, už může naprosto samostatně pracovat a zajišťovat komplexní ošetřovatelskou péči,“ uvedla zástupkyně ředitele Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotní Dana Tománková.

Absolventi budou mít uplatnění jak v sociálních, tak zdravotnických zařízeních. Školit je v teorii i praxi budou odborníci a lékaři z Uherskohradišťské nemocnice.

„Jedná se o program 3 a půl roku, kdy to můžou studenti kombinovat se zaměstnáním. Kombinované studium bude otevřeno letos v září. Přijímačky probíhají v průběhu května a června. Doufáme, že se tento obor naplní a že přinese do zdravotnictví v naší nemocnici kvalitní pracovníky,“ říká náměstkyně pro léčebně preventivní péči NEMUH Irena Baroňová.

Škola už zrekonstruovala 2 učebny, které budou vyšší odborné škole sloužit. Uherskohradišťská nemocnice na ně přispěla částkou 700 000 Kč a Zlínský kraj částkou 200 000 Kč.

Studenti za každý školní rok na Vyšší odborné škole zaplatí 3 000 Kč. Absolutorium je ukončeno titulem DiS – tedy diplomovaný specialista, studium bude probíhat jednou týdně v pondělí a kapacita je 40 studentů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x