Bágrák bude mít zpevněné další břehy, přibude i mobiliář

Foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice připravuje na příští rok další úpravy Hrubého rybníka, který je veřejnosti známý spíše jako Bágrák, a také jeho okolí. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Jan Vondrášek.

„Pokračovat budeme se zpevňováním břehů. Vybudovány budou také chodníčky v západní části rybníku a přibude mobiliář, který bude tematicky zaměřený na vodu a biocentrum,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová.

Radnice také vyznačí naučnou stezku, která je sice zobrazena na internetových stránkách mapy.cz, ale fyzicky v terénu kolem Bágráku vyznačena dosud není. „Základním stavebním kamenem je vyznačená stezka, která bude mít několik zastavení,“ poznamenal Martin Gabryš z odboru regionálního rozvoje. Záměr již schválila městská rada, stát by měl 1,1 milionu korun.

Naučná stezka je dlouhá 1,5 kilometru. „Bude vhodná pro vycházky, běhání, relaxaci či pro procházku se psy,“ doplnila Hebnarová. Součástí stezky budou mlatové chodníčky, psí louka, ptačí budky, broukoviště, stezka bosou nohou nebo i informační tabule, lehátka a herní prvky, jako jsou například pexeso, piškvorky či skok do písku. „Záměr zahrnuje také prvky, které mají vztah k vodě – hravou lodičku, lodičku s kormidlem, dřevěný domek ve tvaru lodi nebo pozorovatelnu s kormidlem,“ poznamenal Gabryš.

Bágrák se nachází ve východní části Kroměříže asi kilometr od centra města. Nedaleko něj je frekventovaná cyklotrasa podél řeky Moravy. Bágrák je hojně využíván k rybolovu a v létě také jako přírodní koupaliště, byť pouze na vlastní nebezpečí. Kvalita vody v někdejší štěrkovně totiž nesplňuje hygienické normy a při koupání v Hrubém rybníku odvážlivci riskují vážné poškození vlastního zdraví.

Město zde do budoucna plánuje větší změny. Má zpracovanou studii, která počítá s vybudováním sezonního občerstvení s toaletami i skladem na mobiliář, mola na loďky a úpravou travnatých i s vybudováním písčitých pláží. Radnice se zabývá také možnostmi, jak zlepšit kvalitu vody v Bágráku. Nadále se ale počítá s tím, že vodní plocha bude sloužit rybářům i spolkům, které zde působí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x