Baťův kanál láká turisty nejen na projížďky lodí

Foto: archiv CCRVM
ZLÍNSKÝ KRAJ – Baťův kanál je jedinečnou vodní cestou, která protíná Zlínský a Jihomoravský kraj a vede až do města Skalice u našich slovenských sousedů. Dříve sloužil k dopravě lignitu do Baťových závodů, dnes je fenoménem cestovního ruchu a vyhledávaným cílem místních i přespolních turistů, které v letních měsících láká na celou řadu zajímavých atrakcí.

Především v příštím týdnu, kdy začínají prázdniny a jsou dny volna, očekáváme velký nápor turistů,“ říká ředitel o.p.s. Baťův kanál Vojtěch Bártek. „Zájem o plavby je ale již nyní velký. Koncem školního roku byly plavby zařazovány do programu školních výletů, ale také firemních akcí,“ dodal.

V blízkosti Baťova kanálu se nachází velké množství dalších turistických cílů – historická města, hrady, zámky, muzea, vinařské stezky i více než 80 km dlouhá cyklostezka, na kterou navazují další cyklotrasy v okolí. Turisté mají také možnost kombinace cyklovýletu s plavbou po Baťově kanále, protože např. výletní lodě a hausbóty jsou uzpůsobeny k přepravě kol. Nejen v přístavištích, ale i v jejich blízkém okolí přibývají restaurace, občerstvení a další služby.

Jsem rád, že roste také kvalita služeb podél Baťova Kanálu. Nedávno jsme otevřeli nové informační centrum a restauraci v přístavišti v Otrokovicích,“ připomíná náměstek hejtmana Zlínského kraje pro oblast dopravy Lubomír Traub. „Tyto služby jsou často využívány nejen turisty, ale i místními obyvateli, pro které znamenají rozšíření možností trávení volného času i další možnosti pracovního uplatnění,“ doplnil.

Za tímto turistickým cílem přijíždějí turisté z celé České republiky i ze zahraničí. V roce 2021 navštívilo Baťův kanál přibližně 75 tisíc turistů. V době před pandemií dosahovala odhadovaná návštěvnost úrovně zhruba 90 tisíc turistů.

Z výsledků šetření, které proběhlo v roce 2022, vyplývá, že v případě dlouhodobých pronájmů pobytových lodích respondenti nejčastěji pocházejí ze Středočeského a Moravskoslezského kraje a hlavního města Prahy. Pro většinu respondentů byla plavba Baťovým kanálem hlavním důvodem návštěvy regionu a nejčastěji v něm strávili 4 až 7 dnů.

A přesně toto je náš cíl. Dostat do regionu co nejvíce turistů, kteří tady stráví více dní a podpoří tak nejen turistický ruch, ale také další oblasti s ním spojené,“ uzavírá Lubomír Traub.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x