Black Friday, Black Week a také Black Swan. Černá labuť na rybníku udivuje experty

Foto: Jiří Šafránek
TOVAČOV - Středomoravské rybníky, teď třeba ten tovačovský, ale i jindy také chropyňské či záhlinické, skýtají veřejnosti stejně jako renomovaným ornitologům nejeden rébus a překvapení. Jako v tomto případě, kdy se v "černém týdnu" napěchovaných nákupních center objevila na hladině Křenovského rybníka v Tovačově ve společnosti bílých kolegyň labuť černá. Pro zkušeného znalce Jiřího Šafránka věru pozoruhodný úkaz.

Kde se tu krasavice vzala?

To je pro nás docela záhada. Jejím původním domovem je Austrálie, v Evropě se chová v zoologických zahradách a občas ji má ve vlastnictví soukromý chovatel. Takhle v přírodě veliká vzácnost. Domníváme se, že mohla někomu uletět.

Vybrala si dobrou společnost?

Jistě, jde přece o příbuzné. Ale labuť černá je menší a díky zbarvení jasně nezaměnitelná. Ta její černost ale není absolutní.

Jak to myslíte?

Nemá pouze černé peří, ale odhalí to pouze a jen za letu, který není běžný. Její letky jsou bílé. A od našich labutí se liší i červeným zbarvením zobáku.

Už se labuť černá ve vašem teritoriu někdy vyskytla?

Opravdu velmi sporadicky, vybavuji si ji v roce 2008, kdy se objevila na Zámeckém rybníku v Chropyni a o pár let později na Záhlinických rybnících. Ale je to opravdu vzácnost. Vždy se jednalo o ptáky uniklé od chovatelů.

Blíží se zima, potravy bude méně, není krasavice v ohrožení života?

Je fakt, že rostlinné potravy, jíž se živí, bude méně, proto apeluji na majitele, kterému zřejmě unikla, aby se ji pokusil odchytit.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x