Blíží se Dolňácké slavnosti „královského“ roku

foto: archiv města Hluk
HLUK – Ve čtvrtek 30. června odstartují v Hluku Dolňácké slavnosti, které jsou jedinečným festivalem slováckých zvyků a kultury. Potrvají až do pondělí 4. července a součástí bude také nedělní legendární Jízda králů.

„Jako královský by se mohl nazvat letošní rok,“ vysvětluje ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zuzana Vojtová. „Jednou za šest let se konají v jednom roce všechny tři jízdy králů: vlčnovská, hlucká a kunovská. Tuto letošní trojí vzácnost bychom podle těchto pravidel měli v jeden rok vidět opět až v létě 2028.“

Právě hlucká Jízda králů proběhne od brzkých ranních hodin v neděli 3. července. Bude tak součástí letošních Dolňáckých slavností písní a tanců. Ty se v Hluku konají jednou za tři roky s již sedmdesátiletou tradicí. Navíc probíhají souběžně s každoročním Slováckým festivalem dechových hudeb.

V době konání slavností žije celý Hluk několikadenním programem, který nesmí být ochuzen o zpěv, tanec, dechovou hudbu, dobré jídlo a pití. Jde tak o překrásnou oslavu slováckého folkloru a kultury a přehlídku národních krojů.

I když je Hluk spíše mladším slováckým městem, je jeho historie přebohatá a sahá nejméně do 13. století. A že město má co předvést, dokazuje také již zmíněné vyvrcholení místních Dolňáckých slavností – slavná Jízda králů.

Jde o naprosto unikátní jízdu zdobeného, barvami překypujícího průvodu, v němž jede i mladičký mlčící král převlečený do ženského kroje. Tato podívaná poukazuje na jednu z historických událostí, kdy skutečný král musel v převleku utéct po prohrané bitvě. Otázkou ale zůstává, který z králů to vlastně byl.

Vzpomenout můžeme tajemné zmizení Svatopluka II. po bitvě u Bratislavy v roce 907. Dále se ale mluví také o nenápadném návratu krále Václava z braniborského zajetí v roce 1283. Krajově nejbližší a také nejpravděpodobnější je ale útěk Matyáše Korvína po prohrané bitvě u Uherského Brodu roku 1469.

Ať už je inspirace jakákoliv, je jisté, že tradice Jízdy králů si právem vysloužila své místo na listině světového dědictví UNESCO. V letošním „královském“ roce je ta hlucká druhá v pořadí. Ta první proběhla již v květnu ve Vlčnově. A třetí v pořadí – kunovská – proběhne z důvodu opravy silnice až v srpnu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x