Blíží se Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. V průvodu se představí tři tisíce krojovaných

Foto: Kateřina Nosková
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Už za týden se Uherské Hradiště opět promění v epicentrum folkloru, vína, tradic a historie. Od 6. do 8. září se ve městě uskuteční 21. ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek.

Tradiční folklór a pestrý program

Slovácké slavnosti vína jsou již od roku 2003 neodmyslitelnou součástí kulturního kalendáře Uherského Hradiště. Město ožije tradičními kroji, zpěvem a tancem, které budou k vidění nejen na 12 připravených pódiích a stanovištích, ale také v ulicích města.

Největším lákadlem pro diváky bude opět krojovaný průvod městem, kterého se letos zúčastní přes tři tisíce krojovaných z takřka 50 měst a obcí. Své umění ukáží stovky účinkujících z mnoha desítek folklorních souborů, cimbálových muzik, dechových hudeb, pěveckých sborů, hudebních a tanečních skupin, z nichž mnohé v průběhu víkendu vystoupí opakovaně.

K tomu se po oba dny v celkem asi 300 stáncích po celém městě prezentují vinaři, jarmarečníci či lidoví řemeslníci.

Kdo má rád víno, folklor, tradice a historii, nemůže být v ty dny šťastnější. Jsme na slavnosti velmi hrdí. Jejich smysl nespočívá jenom v tom, předvést všechny krásy Slovácka, tím hlavním je společná oslava tradic, odkazu našich předků a našich kořenů. A spontánnost, se kterou se v průběhu slavností dá setkat takřka na každém kroku, je pak už jen pomyslnou třešničkou na dortu,“ vyjádřil se starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha. 

Novinky

Novinkou letošního roku bude například stanoviště města Uherského Brodu u bývalého justičního paláce v rámci sobotní prezentace mikroregionů nebo také premiérové představení Horňácka, kterému bude patřit hlavní pořad slavnostního zahájení s názvem Chodníčky horňáckých písní.

V prostorách Reduty bude k vidění výstava uherskohradišťské rodačky Adély Zajícové s překvapivým názvem i obsahem – Slavnosti vína v komiksových obrázcích.

Další novinkou bude konání pravoslavné liturgie na Výšině sv. Metoděje, která se uskuteční v neděli v 10 hodin.

Omezení provozu na komunikacích

Jedna z nejvýznamnějších kulturních akcí v regionu s sebou však také přinese dopravní omezení. V sobotu 7. září od 9 do 12 hodin je v souvislosti se slavnostním průvodem plánováno omezení provozu na ulicích Sokolovská, Všehrdova a Palackého náměstí.

Celý úsek bude po dobu průvodu uzavřen. Průvod protne silnici I/55 na křižovatce ulic Sokolovská, Všehrdova, Maršála Malinovského a Velehradská třída. Bude vyznačena objízdná trasa. Pouštěny budou pouze autobusy linkové dopravy,“ informovala uherskohradišťská radnice na svém webu.

Od pátečních odpoledních hodin až do neděle bude platit úplná uzavírka ulic Poštovní, Masarykovo náměstí a Nádražní. V sobotu od 6 hodin se dopravní uzavírka dotkne také ulice Velehradská.

--> --> --> --> -->