Blíží se výročí krvavého povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Na kterých budovách v kraji zavlaje tibetská vlajka?

Foto: Město Kroměříž
ZLÍNSKÝ KRAJ - Na mnoha budovách ve Zlínském kraji bude v neděli 10. března vyvěšena tibetská vlajka. Jednotlivá města a instituce se tak symbolicky připojí k akci Vlajka pro Tibet, kterou si lidé na celém světě připomenou 65. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale i obyvatel ČLR,“ informoval spolek Lungta, který v České republice akci koordinuje.

Akce probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Při krvavém povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města,“ uvedl spolek Lungta.

V loňském roce se k akci připojilo 867 obcí, měst, městských částí nebo krajů a velká podpora z jejich strany se očekává také letos. Ve Zlínském kraji svou podporu přislíbila například města Zlín, Holešov, Luhačovice, Otrokovice, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Kroměříž, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí a spousta dalších.

Tibetskou vlajku vyvěšujeme již 21 let. Chceme tím vyjádřit solidaritu a podporu nelehkého boje Tiběťanů za svobodu a nezávislost. Již dva roky jsme svědky válečného dění nedaleko našich hranic a celosvětová situace stále eskaluje. Odborníci dokonce mluví o největším množství konfliktů za posledních třicet let. V tomto kontextu je vyvěšení tibetské vlajky více než symbolické,“ uvedla starostka Otrokovic Hana Večerková.

Podobně situaci vnímají také v Kroměříži, kde tibetskou vlajku vyvěšují pravidelně už od roku 2015.

Ochrana lidských práv je naprosto zásadní oblastí, které bychom měli věnovat velkou pozornost. A bohužel se to netýká pouze událostí minulých, ale i aktuálních napadení Ukrajiny a Izraele. Alespoň symbolické vyjádření solidarity s Tibeťany je to nejmenší, co můžeme udělat,“ poznamenal kroměřížský radní pro kulturu a cestovní ruch Jiří Kašík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x