Břestek slaví 880 let. Bude u toho i největší balón ve střední Evropě

Foto: balony.eu
BŘESTEK - Velmi stylově si připomenou 880 let od první zmínky v Břestku na Uherskohradišťsku. Mají totiž tu výsadu, že tu mají osvědčené BalonCentrum. A to by jaksi nešlo, aby se právě odtud neblahopřálo. Samozřejmě, že ano, neboť v pátek a v sobotu tu bude Balónová Fiesta Břestek 880.

Do vzduchu kolem hradu Buchlova tak půjde 15 horkovzdušných balónů, ale také především dětmi oblíbené speciály ježek Pepe, tygřík Hugo a klaun Bruno. Což ovšem vedle bohatého kulturního programu s řadou hvězd nebude zdaleka vše. Je tu totiž jedno mimořádné lákadlo.

„V sobotu večer budeme křtít největší balón ve střední Evropě OK-2207, typ BB142P,“ popisuje šéf BalonCentra Libor Staňa.

Některé parametry nového balónu jsou udivující.

„Hmotnost činí 375 kilogramů, průměr 30,3 metru, výška 33,5 metru, maximální vzletová hmotnost je 4500 kilogramů, spotřeba látky k výrobě balónu 2400 metrů,“ dodává Staňa.

„Pod obal se vejde náš největší koš, kapacita je až 32 pasažérů a dva členové posádky. Náš balón ale bude vozit maximálně 24 osob a dvoučlennou posádku,“ popisuje Libor Staňa s tím, že křest obřího balónu by měl být v sobotu od 19. hodiny, jeho start i start dalších balónů o půl hodiny později, už předtím je připraven bohatý program.

„Musíme ale dbát na dobré počasí, zatím nás maličko ohrožuje případný přechod fronty,“ má (ne)jasno šéf BalónCentra.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x